«CoolтурФест «Навесні»: як прифронтовий Покровськ став літературною столицею Донбасу

CoolтурФест «Навесні», який проходить у рамках проекту «Обличчя міст» від фундації «З країни в Україну», вперше зібрав на Донбасі сучасних українських письменників, поетів, мистецтвознавців.

Майже 20 відомих діячів української літератури зустрілися з молоддю і дітьми прифронтового міста, у 50 км від Донецька, повідомляє кореспондент ІА «Вчасно».

Інтерактивні екскурсії, літературні квести, майстер-класи, виставка книг, творчі презентації та зустрічі з музикантами та письменниками – так Покровськ поринув в атмосферу справжнього свята української культури та творчості.

З самого ранку і до вечора місцеві жителі знайомились з творчістю сучасних українських діячів літератури, спілкувалися з ними особисто.

«Вперше потрапляю на фестиваль такої позитивної енергетики,  - ділиться враженнями Сергій Пантюк, український письменник, журналіст, громадський діяч.  - Коли ми тільки підходили, звідси вже віяло якимось теплом. Сьогодні в нас були зустрічі з молоддю, дорослими, але робота з дітьми – це просто бомба, вони неймовірні.  Коли бачиш, як їх очі світяться великим сонцем, розумієш, що тебе чують і сприймають. Такі заходи дуже потрібні,  тут добре відчувається командна робота, і в цих людях я бачу нову Україну».

Над фестивалем працювали київська команда фундації соціальних ініціатив «З країни в Україну» та місцева команда волонтерів, активною частиною якої є переселенці. Валентина Гартовина, одна з них, вже не перший раз власними силами і засобами створює для учасників фесту оригінальні фотозони. Цього разу кожен зміг зробити знімок в затишному куточку для читання книг.

«Наша головна аудиторія – це діти і молодь, - каже Валентина. - Ми спеціально зробили акцент саме на них, так як виховання підростаючого покоління – це те, що зараз необхідно в таких містах як наше. На майстер-класах, спільних зустрічах з поетами вони вчаться спілкуватися, будувати комунікації, створювати щось спільне. Вони з інтересом беруть участь в іграх, їм цікаво і їм подобається, це означає, що у нашої команди все вийшло».

Особливо цікавими і корисними для дітей стали зустрічі з письменниками і поетами. Іван Андрусяк вже добре знайомий багатьом - в Покровськ він приїжджає не вперше і вже став другом для жителів міста.

«В мене було багато друзів у Донецьку, я навіть деякий час жив у Луганську і добре знаю, що якби такі речі робилися своєчасно і системно – нічого б з того, що ми зараз маємо, не було, -  розмірковує поет. -  Культура – це набагато дієвіший інструмент ніж автомат, танк чи «Град». 

Ми не займаємось тут патріотичним вихованням, ми говоримо про зайчиків і білочок в лісі. Але це живе, вільне і сучасне спілкування. Ці діти неймовірні, вони класно реагують, з ними дуже легко працювати, і я не бачу нічого, що б їх відрізняло від інших однолітків. Суперово, що подібні заходи тут організовують місцеві люди – це дійсно важливо. Я багато був у Покровську і бачу цей прогрес. Атмосфера два роки тому і сьогодні – це зовсім різні речі. Люди змінюються, а це і є наша мета».

Подібні події у Покровську жителі починають сприймати як невід'ємні елементи свого життя, зазначив Денис Блощинський, музикант, керівник благодійного фонду «З країни в Україну». З ініціативи цього фонду раніше в прифронтових містах вже були реалізовані різні проекти для молоді, проводилися тренінги, влітку у Покровську і ще 10 містах східної частини країни пройшли творчі фестивалі «З країни в Україну». CoolтурФест «Навесні» реалізується в рамках проекту «Обличчя міст», одночасно в березні проходять туристичний фестиваль у Маріуполі і театральний у Сєвєродонецьку.

«Кожен фестиваль робить унікальним його аудиторія, - розповідає Денис Блощинський. - Діти, їх безпосередність і настрій, зробили фест у Покровську дуже легким і щирим. Думаю, все вдалося на 200%. Тут чудова команда волонтерів, одна з найсильніших у регіоні, які вміють працювати разом і створювати круті проекти. За 2,5 роки місто змінилося до невпізнавання, і це завдяки спільним зусиллям всіх, хто має відношення до сьогоднішнього дійства». 

Особливо оцінили жителі прифронтового міста те, що зіркові діячи культури змогли знайти час та приїхали на Донбас. Такі зустрічі формують запит на українську культуру у Донецькій області. Серед гостей CoolтурФест «Навесні» були мистецтвознавець Катерина Липа, бард Олексі Бик , дитяча письменниця Валентина Захабура та інші діячі літератури.

Завершився фестиваль подією "Ніч в бібліотеці", де гості та відвідувачі спілкувалися у дружній атмосфері - читали прозу та вірші, говорили про те, що хвилює кожного. Спільних тем у зірок, волонтерів та жителів прифронтового міста виявилося багато. Разом вирішили - інтелектуальних фестивалів повинно бути більше, тому не прощалися, а домовлялися на майбутні зустрічі.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev