СБУ розслідує діяльність представників УПЦ МП на Донбасі в підтримці російської агресії

На Донбасі Росія активно використовує священиків Української православної церкви Московського патріархату у діяльності, спрямованої проти України.

Фото: ru.krymr.com

Протягом чотирьох років війни на Донбасі релігійні та культові споруди використовуються спецслужбами РФ для ведення розвідувальної операції, а представники духовенства УПЦ МП беруть участь у терористичній діяльності та підтримують бойовиків. Про це під час круглого столу «Агресія РФ проти України: історичні паралелі та сучасний вимір» у Покровську Донецької області розповіли полковники СБУ Валерій Удовиченко та Юлія Лапутіна, повідомляє ІА «Вчасно».

Представники Служби безпеки навели приклади того, що єпископи УПЦ Московського патріархату на Донбасі добровільно стають служителями кремлівського режиму.

Так, у 2014 році на Донеччині ченці Свято-Успенської Святогірської лаври розмістили на зворотньому боці ікони Божої матері нову молитву проросійського змісту та роздавали її на пасхальні свята.

Також у 2014-му Ігор Гіркін, один із лідерів так званої «ДНР», разом з іншими бойовиками отримав притулок в одній із церков УПЦ МП Слов’янська, у ній терорист також створив свій батальйон та освятив зброю.

«Фактично храми УПЦ МП  стали осередками, на які спиралися всі у своїй діяльності проти України», — підкреслив Валерій Удовиченко.

Наразі СБУ проводить розслідування діяльності УПЦ Московського патріархату по всій території України.

«Розслідування проводиться шляхом наукових експертиз, виявлення документів, свідчення людей, які бачили або були учасниками заходів, які здійснювала УПЦ МП, — розповіла полковник Юлія Лапутіна. — Здійснюється опитування свідків і збирання доказів, досліджується церковна література на предмет наявності маніпулятивних текстів».

Юлія підкреслила, що вторгненню Росії в Крим та на Донбас передував великий період латентної агресії і розповсюдження маніпулятивної технології саме у церковній сфері.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev