Чи можуть ВПО виїхати закордон, не знімаючись з обліку: роз'яснення юристів

Чи треба переселенцям зніматися з обліку, якщо вони планують виїзд закордон? 

Фото: www.donbasssos.org

Відповідь надають юристи благодійного фонду «Право на захист». 

Це питання регулює в першу чергу Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та постанова Кабміну від 20.03.2022 «Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Так, однією з підстав для скасування дії довідки про взяття на облік ВПО та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних є виїзд на постійне місце проживання за кордон.

Тому, якщо Ви плануєте виїхати на постійне місце проживання, це буде підставою для скасування довідки ВПО.

Якщо ж Ви плануєте виїжджати не на постійне місце проживання, а тимчасово, то в разі якщо Ви не повідомите про своє повернення до покинутого місця постійного проживання згідно цього Закону, рішення про скасування дії довідки приймається на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Тобто, Ви маєте право покидати своє місце проживання на строк до 60 днів і це не буде підставою для скасування довідки.

Також, відповідно до ст. 12 цього Закону в разі наявності у внутрішньо переміщеної особи обґрунтованих причин для продовження строку її відсутності за місцем проживання понад 60 днів вона звертається з відповідною письмовою заявою за місцем проживання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад. В такому разі строк відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання може бути збільшений до 90 днів.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev