"Повір у себе": на Донеччині пройшов турнір з плавання на призи Героя України Віктора Смирнова

У Слов’янську Донецької області на базі комунального закладу «Фізкультурно-оздоровчий комплекс м. Слов’янська» стартував дводенний всеукраїнський відкритий турнір з плавання «Повір у себе» серед дітей з інвалідністю на призи Героя України Віктора Смирнова.

Цьогоріч позмагатися приїхало 120 дітей віком до 16-17 років із дев’яти областей України: Волинської, Донецької, Запорізької, Львівської, Київської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Харківської, були також команди Кременчука та Києва, передає ІА «Вчасно».

Після п’ятирічної перерви Віктор Смирнов вирішив відродити змагання з плавання серед дітей, які мають вади зору, слуху, розумового та фізичного розвитку, ураження опорно-рухового апарату.

«Ще 10 років тому, ми спеціально обмежили вікові категорії,- зазначив шестиразовий паралімпійський чемпіон Віктор Смирнов.- Бо для старших проводяться чемпіонати України та турніри, а тут важливо, маленьким дати стимул, аби вони й надалі займались спортом. Я вважаю, що професійний спорт повинен базуватися на дитячо-юнацькому спорті».

Нагадаємо, до російської агресії на Донбасі дев’ять турнірів на призи Віктора Смирнова були проведені у Донецьку. Останній з них, мав статус міжнародного та відбувся у лютому 2014-го року.

«Все, що ми мали залишили в Донецьку. Ми відновили цей турнір і сподіваємось, що він стане щорічним. Для нас це – знакова подія», - наголосив виконуючий обов’язки начальника Донецького регіонального центру фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт» Костянтин Шевченко.

Спортсмени з ностальгією згадують передвоєнні часи, коли вони могли виступати у Донецьку.

«Останній раз, ми були в Донецьку на змаганнях,- розповіла тренер ДЮСШ м. Кременчук Ганна Келембет.- Наразі приїхали до Слов’янська з п’ятьма юними спортсменами. Добре, що є такі старти для дітей, коли вони можуть показати свої кращі результати перед Всеукраїнськими змаганнями».

Перемоги Віктора Смирнова для багатьох юних спортсменів стали прикладом для наслідування.

«Вітя прийшов до нас, ще зовсім маленьким, одразу після травми, - розповіла тренер Світлана Казначеєва.- Але професійно почав займатися плаванням з 14 років. Він все пробував зробити сам. Коли його взяли на збори, то він плавав без перерви. Він дуже рухливий і не полюбляє сидіти на місці. Завжди викладається по максимуму. Нове завжди цікаве для нього. Він зміг знайти свою сферу діяльності, бо мав велику силу волі».

Сам Віктор готується до Чемпіонату Європи, що проходитиме в Ірландії. Говорить, що ці змагання відбулися, бо всі, до кого він звертався пішли на йому на зустріч.

Завершиться турнір завтра, 11 лютого. Кращі 12 спортсменів у кожній нозології та віковій групі отримають кубок та приз Героя України Віктора Смирнова.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev