Як фермер з Донеччини евакуював понад 150 кіз з-під обстрілів на захід України

Фермер із Донеччини Сергій Свириденко перевіз півтори сотні кіз та цапів на Волинь. До повномасштабного російського вторгнення чоловік утримував екоферму та виготовляв крафтові сири й ковбаси. 

Як фермер з Донеччини евакуював понад 150 кіз з-під обстрілів на захід України

Відомий фермер з Донеччини Сергій Свириденко евакуював стадо у понад 150 голів кіз з-під російських обстрілів. Тепер їхній новий дім за 1000 км від рідного Іванопілля що на Донеччині, інформує Суспільне.

"У 120 чи 130 тисяч, я вже не скажу, обійшовся скотовоз. Плюс я до своїх жигулів причепив прицеп, туди ще поклав частину обладнання, трактор загнав у скотовоз", – коментує чоловік. 

ЧИТАЙТЕ: «Війна підштовхнула до втілення мрії», — як ветеран АТО створив власну екоферму з виробництва сиру та в’яленого м’яса

"Мир узнает об иванопольских сырах", - дончанин и воин АТО основал ферму для производства натуральных продуктов

Фермер називає своїх кіз "дівчатами", садибу для них шукав по всій країні. Допоміг йому такий ж фермер з Волині. Тепер Сергій створює для кізочок комфортні умови на новому місці.

Дойних кіз тимчасово мешкатимуть у сараї, коли приїхали, одразу їх заселили. Відповідальним за демографічну ситуацію у стаді обрали племінного цапа Тора. У стаді карликових кіз головує цап Арчі.

Доглядати Сергію за козами допомагає собака Аделіна, вона також переселенка.

Окрім садиби з козами Сергій Свириденко відомий як виробник крафтових сирів та ковбас. Після переїзду на новій місцині вже планує запускати сироварню. У планах донеччанина – відновлення виробництва крафтових сирів, бринзи зокрема, із козячого молока, чим займався раніше. Уже встановив необхідне обладнання.

ЧИТАЙТЕ: ФОТО. Півтони кулішу і 2 тисячі гостей: на Донеччині пройшов фестиваль української культури

"Ставимо полиці. Для визрівання нам треба плюс 12, то нам вистачає. Тут дозрівають сири, виготовлені ще на Донеччині. Ковбасний цех якраз готується до запуск", – ділиться чоловік. 

"Бізнес соціальний, без людей працювати він ніяк не може. Я б сам там вижив, але за мною кози, за мною працівники, треба, щоб воно працювало. Кіз треба годувати і без виручки нічого не буде. Так в мене що – свердловина є, генератор є, зиму пережив би, а кози ні", – додає фермер. 

Наразі весь заробіток Сергій витрачає, аби закупити необхідну кількість кормів для кіз на зиму.

Сергій Свириденко народився та виріс на Донеччині, у 2015-2016 роках боронив Україну від російських загарбників, а після повернення зміг реалізувати свою давню мрію — стати селянином та мати ферму. Реалізувати мрію ветерана підштовхнула війна — він втратив все та опинився з родиною у селі на Донеччині.

До повномасштабного російського вторгнення жив у Костянтинівці, у сусідньому селі Іванопілля створив екоферму. Разом з дружиною він почав розвивати виготовлення крафтових сирів і м’ясних делікатесів.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev