ВІДЕО. «Більше ніж символ»: українці святкують День Державного Прапора

23 серпня вся Україна відзначає День Державного Прапора – символу українського народу.

Фото из открытых источников

За роки незалежності український прапор став уособленням свободи, національного духу, а з початку війни на Донбасі – ще й символом незламності та сили, передає ІА «Вчасно».

Жовто-блакитний стяг бачив чисельні перемоги українських спортсменів, бував в самих мальовничих місцях світу і навіть у космосі. Під національним прапором українські захисники виборюють незалежність України на східних кордонах, з ним ідуть в бій і вірять, що він приносить удачу.

Жовто-блакитний живий ланцюг

21 січня 1990 року українці побудували “живий ланцюг” від Києва до Львова, тримаючі в руках національні прапори.

Внесення прапора до Верховної Ради

24 серпня 1991 року український прапор вперше урочисто внесли до Верховної Ради. Цього ж дня Україна проголосила Незалежність.

Прапор-рекордсмен

Довгий час найбільшим прапором України (1350 м²), вважався «донецький прапор», пошитий вдовою шахтаря, пенсіонеркою Марією Бєлятковою.  Саме його розгорнули 5 березня 2014 року на центральній площі Донецька під час мітингу "За Єдину Україну!". Нині найбільшим прапором нашої держави вважають синьо-жовте полотно площею 2400 м².

Прапор не лише потрапив до Книги рекордів Гіннеса, а й об'їздив всю країну. Найдовший прапор розгорнули на вершині Говерли. Довжина прапора становила 110 м 10 см, а його ширина – 5 м 70 см.

У 2016 році у Національному музеї народної архітектури та побуту України створено найбільший прапор держави із живих квітів. Найбільший намальований прапор створили активісти у Києві на Оболонській набережній.

Український п’єдестал в Ріо

Параолімпійські ігри 2016 стали для України справжнім проривом. Троє українських спортсменів здобули всі призові місця запливу на 200 м комплексом. Над п’єдесталом пошани замайоріли одразу три прапори України.

Національний стяг у Москві

Влітку 2014 року київський екстремал-руфер Mustang Wanted розфарбував зірку на одному із найвищих будинків у Москві та вивісив там жовто-блакитний стяг.

Синьо-жовтий – на найвищому вулкані світу

Українські альпіністи розмістили національний прапор на вершині найвищого вулкану світу Охос-дель-Саладо, який розташований в Південній Америці між Чилі та Аргентиною. Експедиція минула під гаслом «Прапор України на вершинах світу» і дозволила синьо-жовтому замайоріти на висоті 6 872 метрів.

Український прапор – у космосі

З 19 листопада по 5 грудня 1997 року тривала космічна експедиція першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка на борту американського космічного корабля «Колумбія». У цей період у космосі побували тризуб, український прапор та пролунав гімн Незалежної України. 

Український прапор на даху Донецького аеропорту.

Листопад 2014 року - українські "кіборги" встановлюють Прапор України на даху старого термінала Донецького аеропорту.

Бойове знамено з-під Іловайська

Під час виходу з «Іловайського котла» 29 серпня 2014 року прапор був у машині ЗІЛ-131 із зенітною установкою в кузові. Машина була обстріляна, у результаті чого двоє бійців загинуло. Решта потрапили в російський полон. Понівечений прапор було виявлено у згорілій машині ЗІЛ-131 пошуковую групою Місії «Евакуація 200» під час розшуку загиблих.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev