В прифронтових селищах Донеччини АТО називають війною — дослідження

На відміну від політиків і телеканалів національного рівня, в місцевих селищах Донеччини не вживають слово «АТО» на позначення військових дій на сході, а називають їх війною.

Авдеевка, Донецкая область

Про ставлення до ситуації на сході розповіли мешканці 12 прифронтових селищ Донецької області, які суттєво постраждали від військових дій. Про це йдеться у звіті організації «Фундація 101».

Практично усі ці селища зазнали прямих попадань по житлових будинках або соціальній інфраструктурі під час обстрілів, частина населення втекла подалі від обстрілів на лінії розмежування, це призвело до соціальних, економічних та гуманітарних проблем в регіоні. 

«Прикметно, що на відміну від політиків і телеканалів національного рівня, в місцевих селищах не вживають слово «АТО» на позначення військових дій на сході. Тут це називають війною, — говориться у дослідженні. — А розмірковуючи над тим, як покращити ситуацію у їхньому регіоні, значна частина опитаних вважають, що більшість проблем можна буде розв’язати лише після припинення війни. Хоча на мінські переговори тут особливої надії більше не покладають».

Оцінюючи ситуацію в своєму селищі за останній рік, більшість опитаних мешканців вважають, що за цей період ситуація дещо покращилась, хоча дехто схильний вважати, що особливих змін не відбулося. Ті, хто бачить позитивну динаміку, аргументують свою думку зменшенням кількості обстрілів, а також тим фактом, що до віддалених обстрілів населення вже звикло, поверненням частини мешканців у рідні селища, поступовим налагодженням життя у їхньому населеному пункті.

«Мы возвращаемся к старой нашей жизни, довоенной, — казали люди під час опитування. — У нас была чистота, порядок, у нас работали магазины, сберкассы, почта, было 4 банкомата — то есть было всe. И работал дом культуры, там было много детей, было много кружков. Это было всe до войны, 2012–2013 год, было всe отлично».

Одна з респондентів також зауважила, що події на сході змусили багатьох мешканців Донеччини стати більш соціально активними, навчитись робити свій внесок в життя громади.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev