"Коли займаюсь рукоділлям, забуваю про проблеми", - на Донеччині рятуються від наслідків війни творчістю

У Краматорську Донецької області на базі Центру психосоціальної адаптації пройшов майстер-клас з виготовлення прикрас на патріотичні мотиви.

Учасники майстер-класу створювали жовто-блакитні квітки з фоамірану. Виготовлення таких виробів має яскраво виражений психотерапевтичний ефект — це допомагає розслабитися та розвиває навички концентрації, дрібну моторику пальців та рук, повідомляє ІА «Вчасно».

Центр працює вже другий рік поспіль та надав допомогу більш як 4 тисячам осіб, які постраждали внаслідок військового конфлікту на Сході України. Тут навчають соціалізуватися та спілкуватися. Постійно проводяться групові та індивідуальні заняття, семінари та психологічні консультації. А зустрічі у неформальній обстановці сприяють адаптації як містян, так і внутрішньо переселених осіб.

«Цього разу ми вибрали прикраси для волосся. Щоправда, квіти, більше підходить для дівчат,- зазначає працівниця центру Ганна. - Жовто-блакитні — це така нотка патріотизму. Я сама переселенка із Горлівки, і мені буде дуже приємно, коли кожен із нас проявить трохи патріотизму і згадає про важливість цих кольорів для кожного із нас». 

Відвідавши подібні майстер-класи, учасники згодом інших навчають новим професіям. Так, на базі центру було проведено курси для перукарів та манікюрниць. Пройшовши навчання та отримавши сертифікати, шість із двадцяти пошукачів були працевлаштовані. Але є люди, які приходять навчатися для душі.

«Коли я приходжу до Центру та займаюсь рукоділлям, то відчуваю такий позитив, що забуваю про проблеми, які є у повсякденні, - розповідає краматорчанка Вікторія, - Це не тільки робота для душі, тут я знайшла велике коло друзів та підтримки. Постійно приходжу та навчаюсь новому».

Наразі такі центри також діють у Києві, Маріуполі, Волновасі та Щасті. За словами координатора ЦПСА Валерія Немцова, Краматорський центр продовжить свою роботу до квітня 2020 року.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev