"Нехай колядки цього року принесуть Україні омріяний мир": на Донеччині провели фестиваль вертепів та колядок

Обласний фестиваль різдвяних колядок та вертепів відбувся у селі Званівка Донецької області.

Співоча хода, автентичні колядки, різдвяна декорація, дідухи, вироби з кукурудзяного листя, ляльки-мотанки, вишивка та національні страви. Так на
Донеччині цього року відзначили обласний фестиваль вертепів та колядок, повідомляє кореспондент ІА «Вчасно». 

На нього з’їхалося 37 народних колективів, а це понад 400 учасників та близько 600 гостей. Крім того смачним кулішем, всіх охочих, пригощали
бійці 44 бригади.

Званівка була вибрана не випадково. Тут проживають нащадки лемків, що були депортовані радянською владою на Донбас, понад півстоліття тому.
«Майже вся Донецька область представлена на цьому фестивалі, - наголосив  виконуючий обов язки директора Донецького обласного учбово-методичного центру культури Артем Ловягін. - Ми вибрали Званівку, бо тут співали колядки та показували вертеп, ще тоді, коли у нашому регіоні це не було розповсюджено. Тут багато молоді, і цей фестиваль налаштований не тільки зберегти, а й впроваджувати українську народну культуру, саме серед
молоді».

Взяли участь колективи, що вже мають досвід колядування, та ті, виступи яких були вперше. «Вертеп у нас кожен рік. Ми взяли сценарій вертепу 47 року, який привіз мій дід з Дрогобича. У нас тут три царі, Ірод, два воїни, старець, три пастухи, ангел тощо», - розповів мешканець Званівки Олександр Білицький.

Батьків Олександра Білицького на Донеччину переселили у 50 роках. Сам він народився вже у Званівці. Попри антирелігійну політику радянської влади, у їхній родині, завжди співали колядки та відзначали Різдво. Так, за його гру у 80-х роках, батькам були виписані догани.
Учасники фестивалю сподіваються, що цей захід у Званівці стане щорічним. А колядки цього року принесуть Україні омріяний мир, кажуть донеччани. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev