Соцвиплати, пересування в зоні АТО і питання житла хвилювали переселенців найбільше у 2017 році

В 2017 році юридичні консультації для переселенців були складнішими, ніж у 2016-у,  звітують правозахисники.

Найбільш актуальними для ВПО протягом минулого року були запити з питань доступу до адміністративних послуг, отримання соціальних виплат та пенсії, свободи пересування та захисту житлових прав, відзначають правозахисники ГО «Крим SOS». 

У сфері доступу до адміністративних послуг заявників цікавив порядок отримання ID картки, біометричного паспорту для виїзду за кордон, можливість проставлення реєстрації місця проживання.

У сфері доступу до соціальних виплат та пенсії найбільш болючими були питання їх припинення, а також проходження складної процедури відновлення виплат після їх припинення.

У сфері свободи пересування заявники цікавились питаннями, що є актуальними з самого початку внутрішнього переміщення: як перетнути кордон із неповнолітньою дитиною, скільки особистих речей можна перевезти через адміністративний кордон з Кримом, як перетнути адміністративний кордон чи контактну лінію без документів чи з неповним пакетом документів. Окремо, заявники звертались за допомогою в оформленні та продовженні дії пропуску в зону АТО.

У сфері реалізації та захисту житлових прав заявники запитували, як взяти участь у загальнодержавних та місцевих житлових програмах. Збільшилася кількість звернень щодо роз’яснення процедури отримання спадщини на окупованій та непідконтрольній територіях і можливість реалізації (продажу) житла на таких територіях.

Актуальними протягом року були запити щодо реєстрації як ВПО, підтвердження фактів народження/смерті на ТОТ або в зоні АТО, доступу до банківських послуг та інші.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev