«Uтопія: трансформації українського Сходу»: у Києві активісти презентують результати проекту, проведеного на Донбасі

У Києві пройде виставка «Uтопія: трансформації українського Сходу» – результат дослідження культури, урбаністики й ідентичності шести міст Донбасу. 

Фото: www.facebook.com/kodmista

Дослідження, що проводилося командою «Метамісто: Схід» протягом 11 місяців, із грудня 2016 до листопаду 2017 року буде презентовано з 8 лютого по 11 березня у Києві на базі платформи «Ізоляція» у вигляді виставки «Uтопія: трансформації українського Сходу».

Протягом майже року у шести містах Донбасу — Лисичанську, Бахмуті, Покровську, Сєвєродонецьку, Костянтинівці і Добропіллі творча команда досліджувала історію, ідентичність міст і власними силами та з допомогою місцевих активістів створювала нові архітектурні об'єкти. 

ЧИТАЙТЕ: ВІДЕО. У Покровську місцеві мешканці і волонтери створили вуличний публічний простір

ЧИТАЙТЕ: ФОТО.На Луганщине открылся первый на Донбассе центр уличной культуры

«Основна мета виставки — показати пост-рефлексію проекту, показати, які знання ми здобули за цей час, — розповідає Олена Масон, комунікатор проекту «Код міста». — Також хочеться, щоб результати проекту бачили люди не тільки на сході, а й у Києві».

Відвідувачі виставки можуть зануритися у віртуальну реальність просторів, створених командою проекту. На виставці також створено функціональний простір, що ґрунтується на тих самих принципах, що й простори, побудовані на сході. Спеціально для виставки художники Сергій Грех, Костянтин Зоркін, Єжи Коноп’є, Віталій Кохан та Сергій Радкевич створили нові роботи, що розвивають ідеї, віднайдені в містах. Відвідувачі виставки зможуть побачити, яким тепер бачать Донбас митці та активісти. 

«Утопія стала нашою реальністю. Ми віримо, що зруйновані, розкрадені, недоглянуті місця будуть відновлені, — наголосила Олена Масон. — Ми побачили, що сам схід відновлюється».

Виставка супроводжуватиметься паралельною програмою – дискусіями, лекціями, майстер-класами, кінопоказом та іншими подіями. Зокрема, під час однієї із дискусій активісти, експерти та гості виставки обговорять факт руйнації арт-об'єктів у 4-ох містах Донеччини.

«Звісно, ми засмутились, але були готові до цього, — розповіла Олена. — Та сподіваємось, що силами активістів об'єкти будуть відновлені. Якщо ж не вдасться відремонтувати ці, то з'являться нові і сама місцева громада не дасть їх зруйнувати».

ЧИТАЙТЕ: У 4 містах Донеччини мародери зруйнували арт-об'єкти, побудовані волонтерами

Детальну програму виставки, час і місце проведення заходів можна подивитись на сторінці у Фейсбуці.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev