Мешканці Донеччини вимагають Порошенка повернути вугільні пласти ДП «Селидіввугілля»

На сайті Президента України Петра Порошенко зареєстрована петиція з вимогою поверненути вугільні пласти шахт «Котляревська» та «1\3 Новогродівська», які знаходяться у Донецькій області у державну власність. 

Фото з відкритих джерел

«В результаті злочинного, антиконституційного присвоєння вугільних горизонтів з великими запасами вугілля відокремлених підрозділів «Шахта «1/3 Новогродівська» та «Шахта «Котляревська» (колишня шахта «Росія») Державного підприємства «Селидіввугілля» майже 8,5 тисяч голодних і розлючених шахтарів можуть втратити єдине джерело доходу - робоче місце. А міста Селидове, Новогродівка, Українськ опинитися на межі занепаду», - йдеться в тексті звернення.

Вимагаючи виконання гарантованих соціальних виплат, шахтарі почали «голодні бунти». Вимоги страйкуючих стосуються виплати боргів по зарплаті за два місяці, повернення державі вугільних запасів, які в 2012 році опинилися у власності сина Януковича, підвищення тарифних ставок. 

ЧИТАЙТЕ: На шахтеров Донбасса оказывают давление, чтобы они не возобновили забастовки, - Волынец

Автор звернення відмічає, що середня заробітна плата по держоб'єднанню «Селидіввугілля» складає всього 5,6 тис. гривень. Гірники об'єднання виявилися заручниками приватних фірм, які були створені за часи злочинної влади. Зараз шахтарі працюють на цих пластах як підрядники. 

ЧИТАЙТЕ: Чиновники хотят, чтобы государственные шахты Донбасса взяли кредит для разработки похищенных у них угольных пластов

Також за попередній період залишаються не сплаченими в повному обсязі податки й платежі в фонд соціального страхування, Пенсійний фонд. Через це працівникам не відшкодовуються лікарняні, вони не можуть вчасно виходити на пенсію та втрачають страховий стаж. Накопичуються борги за комунальні послуги, гірники не в змозі придбати необхідні продукти харчування, ліки, забезпечити свої родини усім необхідним для більш-менш комфортного проживання.

«У зв’язку із загостренням соціально-політичної напруги у Донецькій області та відповідно до Конституції України, яка має найвищу юридичну силу в державі, а саме статті 13 Конституції України, яка передбачає, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності українського народу, прошу вашого сприяння в поверненні вугільних пластів відокремлених підрозділів «Шахти «1/3 Новогродівська», «Шахти«Котляревська» (колишня шахта «Росія») Державного підприємства «Селидіввугілля» в державну власність», - відмічає автор звернення.

Нагадаємо, для того, щоб електроне звернення було розглянуте Президентом України Петром Порошенко воно має зібрати 25 тисяч підписів.

Підтримати петицію можна тут.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev