ВІДЕО. Місія ОБСЕ презентувала на Донбасі БПЛА дальнього радіусу

Спеціальна моніторингова місія ОБСЕ в Україні презентувала БПЛА дальнього радіусу для моніторингу ситуації на сході України.

ОБСЕ презентувала на Донбасі БПЛА дальнього радіусу

Літальні апарати без екіпажу на борту почали використовувати з жовтня 2014 року, але в 2016 через постійні обстріли та блокування, їх використання було припинено. Після проведення тестування, даний безпілотник зможе охоплювати радіус понад 160 кілометрів на лінії зіткнення у Донецькій та Луганській області.

«Мінськими домовленостями передбачено використання для місії ОБСЕ технічних засобів цього типу, а також інші засоби дистанційного типу, наприклад, камери. Безпека як спостерігачів, так і цих засобів залежить від дотримання сторонами Мінських угод, — зазначив перший заступник голови СММ Олександр Хуг. — Ми очікуємо, що наші камери та безпілотники будуть розглядатися сторонами як операційні інструменти, які місія використовує для того, аби встановлювати факти. Ми також звернулися до сторін у письмовій формі з заявою про застосування БПЛА».

Це дозволить бачити чітку картину ситуації що склалася, уникаючи небезпеки для представників місії.

Тільки за 2017 рік роботі спостерігачів перешкоджали 2 422 рази, не кажучи про погрози, тиск з допомогою зброї та відмови знешкоджувати міни та снаряди, що не розірвалися.

Окрім патрулювання та використання інших технічних засобів, безпілотники посилять цілодобовий моніторинг місії ОБСЄ згідно домовленостей, що прописані у Мінських угодах.

«Всі дані, зібрані безпілотником, є власністю ОБСЄ і перебувають під нашим контролем. Всі дані, які збирає безпілотник, кодуються та відправляються до наземної станції управління. Під час польоту БПЛА наші спостерігачі, які керують апаратом, роблять перший рівень аналізу у режимі онлайн. Потім відео та фото кодується й пересилається до нашого офісу, що у Києві. Там проводиться аналіз другого рівня, потім ми це висвітлюватимемо у своїх звітах», — відмітив Хуг.

Також Хуг наголосив про перемовини щодо розширення та відкриття нових  КПВВ у Луганській області (дорога між Попасною та Первомайському, дорога у Золотому та дорога через міст у Щастя) задля зручного перетинання лінії розмежування громадянами України.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev