На Донеччині будинок священника-капелана обікрали тричі - поліція поки нічого не з'ясувала

У Дружківці Донецької області оселю настоятеля Свято-Вознесенської парафії УПЦ КП Донецької єпархії ієромонаха Діонісія Васильєва обікрали тричі.

Наразі триває досудове розслідування, але священник побоюється, що воно буде безрезультатним, передає ІА «Вчасно».

Отець Діонісій, окрім служіння в церкві, працює капеланом при військовій частині 3035, що розташована у Слов’янську. Священник часто їздить у відрядження на передову до військовослужбовців, що дислокуються у Авдіївці, Попасній та Світлодарську, вдома не буває тижнями.

Грабіжники повертаються

Повернувшись з відрядження у грудні минулого року, Діонісій виявив зламаний замок у сараї, де зберігалися інструменти. Зловмисники викрали болгарку, електропилку, електролобзик, керосинову піч та багато іншого. Капелан зателефонував до поліції - приїхали, факт крадіжки зафіксували, заяву прийняли.

Попри те, що господарські будівлі всі замикаються на ключ, а будинок огороджений двометровим забором, до священника знову навідались злодії. Цього разу були забрані всі дрібні інструменти, що там знаходились: викрутки, ключі, молотки, корита для води, каналізаційний люк, а також телевізор, що стояв запакований. Отець Діонісій знову звернувся до правоохоронців, вони факти злому вкотре зафіксували.

Через певний час грабіжники знову навідалися до подвір’я священника - зламали замки та цього разу дісталися до підвалу. З нього викрали 50 пустих 3-х літрових банок. Священник знову викликав поліцію.

«Коли я восени робив у погребі ремонт, то засипав підлогу піском, і там була маса слідів, що залишили крадії, — розповідає капелан. — Попрохав правоохоронців, аби ті викликали кінолога з собакою, але на це отримав відмову. Після дзвінка до знайомого генерала, до мене все ж таки приїхав кінолог зі собакою, та обслідував територію».

Поліцейські відпустили злодія через відсутність складу злочину

Священник неодноразово звертався до слідчого з питанням, чи розслідується його справа, але відповіді так і не почув. А грабіжники продовжували навідуватися до священнослужителя. Наступного разу їх зацікавила вже оселя.

«Сиджу я ввечері за комп’ютером, чую, як відкриваються вхідні двері, -розповідає отець Діонісій. - Входить чоловік з ліхтарем та світить мені в обличчя. Я встиг його схопити та викликав поліцію. Чекаючи на правоохоронців, я запитав нічного гостя, чому він так до мене приходить без запрошення, але той мовчав. Коли я його випхав із свого будинку на вулицю, він почав галасувати. І я зрозумів, що злодій просто подав своїм співучасникам знак. Коли приїхала поліція за викликом, то вони дивувалися та запитували, чи й справді я знову напишу заяву до поліції»

Прибувши за викликом, поліцейські відпустили «нічного гостя» через відсутність складу злочину, навіть не занісши заяву до реєстру.

Сума вкраденого із садиби священника становить понад 30 тисяч гривень, хоча правоохоронці зазначають суму у 10 тисяч.

За три з половиною місяці розслідування так нічого і не з’ясували

Отець Діонісій зазначає, що злодії  врешті-решт дістануться до будинку і винесуть із нього все, що там є. А ще його оборюює той факт, що з січня місяця цією справою майже не займалися, справи передавалися від одного слідчого до іншого. Хоча священник дзвонив на «гарячу лінію», Національної поліції України та написав скаргу, щодо не розслідування його справи.

«Якби вчасно займалися пошуками, та не змінювалися слідчі, що ведуть ці справи, то злодія давно б було знайдено, можливо, і частину речей теж, - зазначає ієромонах Діонісій Васильєв. - За три з половиною місяці розслідування так нічого і не з’ясували».

Проживає Отець Діонісій у Дружківці понад п’ять років. Раніше у нього ні з ким конфліктів не було. Проте наголошує, що має певні труднощі у спілкуванні з міським головою Дружківки Валерієм Гнатенком. Тому,за його словами, ці справи, не виключено, навмисно гальмуються.

«Три роки поспіль я неодноразово до нього звертався з проханням, аби мені надали слово виступу на 9 травня,- обурюється священник. - Але наш мер запрошує тільки свого кума — настоятеля Московського патріархату отця Миколая. Коли я пишу за 10 днів листа, я відповіді так і не отримую».

Відповідь правоохоронців

За роз’ясненням ситуації редакція ІА «Вчасно» звернулася до Головного управління Донецької області Краматорського відділу поліції Дружківського відділення поліції з інформаційним запитом. У листі відповіли, що наразі триває досудове розслідування, і згідно ч.1. ст.222 КПК України розголошувати дані слідства вони не мають права.

У Головному Управлінні Національної поліції в Донецькій області цю ситуацію прокоментували так: «Заявник звертався до місцевої поліції тричі. Усі повідомлення стосувалися крадіжок з його дому. Загальні збитки, завдані зловмисниками, складають майже 10 тисяч гривень. За усіма фактами наразі тривають досудові розслідування в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.3 ст.185 «Крадіжка, поєднана з проникненням у житло» Кримінального кодексу України. Наразі заходи щодо встановлення місцезнаходження зловмисника тривають».

Доки у цій історії українське правосуддя не поставило крапку. Настоятель Свято-Вознесенської парафії УПЦ КП Донецької єпархії ієромонах Діонісій Васильєв сподівається, що врешті-решт, винних у справі трьох крадіжок знайдуть, і це будуть саме ті люди, що вчинили злочин. А редакція стежитиме за цією темою й надалі.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev