За водою до Гройсмана: нестача води змусила мешканців Слов’янська написати звернення до прем’єр-міністра

У Слов’янську Донецької області місцеві жителі написали колективне звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою втрутитися у ситуацію, що склалася навколо «Словміськводоканалу».

Нестача води змусила мешканців Слов’янська написати звернення до прем’єр-міністра/фото Олега Зонтова

Постійні поломки колекторів, каналізаційних систем і аварійний стан очисних споруд несуть постійну санітарно-епідеміологічну загрозу для населення, передає ІА «Вчасно».

Слов’янськ декілька років потерпає від нестачі води, водопостачання здійснюється за окремими графіками, а іноді, взагалі, відсутнє. Аварійність системи призводить до втрати 70 % води, бо водопровідні та каналізаційні мережі зносилися на 80%. А збитковість роботи комунального підприємства «Словміськводоканал» призвела до кредиторської заборгованості у 99 мільйонів гривень.

Місто самостійно вирішити проблему з водою не може, тому написали звернення до прем’єр-міністра В. Гройсмана.

«Місто не може самостійно вирішити цю проблему. Минулого року 1,8 млрд гривень було виділено з держбюджету для погашення заборгованості по Донецькій області. Ці кошти були виділені на КП «Вода Донбасу», яка погасила борг перед ДТЕК. Проте міські водоканали мали також отримати кошти, але не отримали, - зазначив керівник громадської організації «Наш дім – Слов’янськ» Олег Зонтов. - На сьогодні створено акцію зі збору підписів для звернення до прем'єр-міністра України з вимогою втрутитися у ситуацію, що склалася у місті. Також було написано бачення того, як можливо змінити ситуацію та створити при профільному Міністерстві регіонального розвитку будівництва та ЖКХ України робочу комісію, до якої входили б представники Слов’янська, інвестори та експерти».

Вони мають розробити постанову Кабміну, де будуть прописані шляхи модернізації цієї проблеми з джерелами фінансування.

Задля вирішення цієї проблеми неодноразово зверталися до Департаменту ЖКХ при Донецькій ОДА, проте допомоги так і не отримали, зазначає Олег Зонтов.

«Жодне з водопровідно-каналізаційних підприємств області не зверталися до енергопостачальника в питанні спільного розроблення схем для погашення заборгованості за спожиту кінцеву електроенергію», — йшлося в повідомленні.

Вже зібрано близько двох тисяч підписів, також обіцяють привезти людей на пікет до Верховної Ради.

Активісти громадської організації мають надію, що після звернення до Верховної Ради та прем’єр-міністра на проблему з водою у Слов’янську, врешті-решт, звернуть увагу.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev