Халатність чи недбальство керівництва лікарні: на Донеччині медичні відходи викинули просто неба

У Краматорську Донецької області купу медичних відходів з відділення гемодіалізу викинули, не утилізуючи.

На Донеччині медичні відходи викинули просто неба

Голки, шприци та системи переливання крові містяни помітили на території міської лікарні, передає ІА «Вчасно».

«Про викинуті фістульні голки ми дізналися від перехожих. Для нас це теж було дивно. Все, що ми використовуємо, ми здаємо. Так, лікарня отримує додаткові кошти, — розповів головний лікар міської лікарні №2 Віталій Савінков. – Крім того, саме такі медичні інструменти ми не застосовуємо».

Як правило, медичні заклади підписують з підприємствами договори, аби ті утилізовували відходи. Краматорська МКЛ №2 здає їх один раз в три місяці згідно підписаного договору.

Як потім з’ясувалося, медичні відходи було викинуто медпрацівниками гемодіалізного відділення. Воно розташоване на четвертому поверсі Краматорської міської лікарні №2, але відноситься до «Краматорського міського онкологічного диспансеру».

Головний лікар КЛПУ «Міського онкологічного диспансеру м. Краматорська» Олександр Птица, виправдовуючись, наголосив, що дана ситуація виникла через халатність медичного персоналу. А людину, яка безпосередньо викинула все це — звільнено.

Проте, чи справді це людський фактор, чи просто лікарня не знайшла підприємство, яке б забирало небезпечні відходи, достеменно не відомо. Бо, як  розповіли кореспонденту ІА «Вчасно» , договір з попередньою фірмою закінчився ще до нового року, і останній раз здавали відходи в 2017 році, за чотири місяці їх зібралося чимало, тому їх, напевно, й викинули.

Згідно з наказом № 325 от 08.06.2015 Міністерства охорони України про поводження з медичними відходами зазначено, що ті ідходи, які несуть загрозу людині та навколишньому середовищу, повинні збиратися у вологостійкі контейнери, закриватися кришками та утилізуватися.

 Після інциденту медичні інструменти були прибрані, але не дуже ретельно. Там й досі поодиноко розкидані голки та шприці. У Європі давно вже навчились працювати з відходами. Їх утилізують, а не викидають, аби вони не приносили шкоду, Україна в цьому пасе задніх.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev