Реалії окупації: мешканці Біловодська жаліються на погіршення життя, поки окупанти рапортують про «покращення»

Мешканці новоокупованого Біловодська Луганської області нарікають на погіршення життя у селищі. Діляться — жити стає нестерпно, виїхати неможливо, жити дорого. Псевдовлада «лнр» тим часом рапортує про зниження рівня безробіття.  

Реалії окупації: мешканці Біловодська жаліються на погіршення життя, поки окупанти рапортують про «покращення»

Джерела доходів мешканців новоокупованих населених пунктів ґрунтуються здебільшого на підсобних господарствах. Більш-менш стабільна зарплатня у бюджетників. А от людям, які раніше мали власний бізнес, чи переселенцям, які невдало обрали місце, де можна перечекати активну фазу бойових дій, в містах стає непереливки, повідомляє «Вчасно».

«Ми приїхали під Біловодськ з Рубіжного і думали пересидіти тут пару тижнів, поки стихне. Наше житло розбомбили, магазин, де працювала дружина, розграбовано, а мій картонно-тарний завод навряд колись запрацює», — розповідає рубіжанин Микола Федоров.  

Чоловік зміг влаштуватись прибиральником в одне з комунальних підприємств у Біловодську. «Чиста» зарплата на руки складає близько 5000 рублів. Еквівалент у гривнях важко рахувати, адже курс на базарі при купівлі продуктів та у «банку» — різний. Чоловіка та його родину рятує власна городина. Що буде із настанням холодів — не знає.

«Ми виїхали з міста із вже весняними речами. Сусіди допомогли з футболками та платтями, але за що купляти осіннє та зимове, думаємо вже зараз. Дружина постійно плаче, бо в неї проблеми з ногами і взуття завжди купляли по Інтернету у спеціальному магазині. Хто доставить його сюди та за які гроші, поки що не думаємо», — каже Михайло.

Аби якось виживати, люди мають користуватись будь-якими нагодами отримати гуманітарну або фінансову допомогу від окупаційної влади. Проте і її потрібно ще «добути».

«З Біловодська їздили до Чорткова. Ночували в машині, вистояли черги на отримання десяти тисяч рублів. Не тому що фанати росії, а їсти нічого», — діляться вимушені переселенці, які переїхали до селища з Сєвєродонецька.

У соцмережах люди коментують поточну ситуацію наступним чином.

«Ситуація стає все сумнішою, виїхати з цього Мордора неможливо і жити тут нестерпно…Літаки літають парами, дуже низько, ціни продовжують вражати уяву, люди як ідіоти їдуть до сусіднього Мілового, оформляють жалюгідні 10 тисяч якоїсь допомоги», — зазначають люди.

Наразі відомо, що за кожним новоокупованим районом Луганщини закріплено регіони рф, які, за задумом пропагандистських змі, мають брати шефство над окупованими населеними пунктами. Для Біловодська «побратимом» став Новосибірськ.

«Я був в Новосибірську. Гниле місто. Наш Ізюм (Харківська область, — ред.) мегаполіс у порівнянні з ним. Що там він нам може дати? В нас сьогодні роботу мають фермери і чиновники. Іншим людям жити немає за що», — коментують джерела.

Тим часом сама лнр «рапортує» про досягнення. Зокрема про зменшення рівня безробіття за рахунок саме «державних» службовців, які утримуються коштом дотації росії чи податків мешканців окупованих територій.

«Рівень безробіття у Біловодському районі поступово знижується, 270 із 452 мешканців регіону, які звернулися за допомогою у пошуку роботи, вже працевлаштовані. З квітня 2022 року до центру зайнятості звернулися 452 претенденти, 270 з них уже працевлаштовані переважно на посади до державних установ», — пишуть пресслужби лнр.

Та казки пропаганди далекі від сумної реальності життя в окупації.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev