Жодна орківська навала не зупинить розвитку українського мистецтва: луганський театр-переселенець зірвав овації у Дніпрі

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр — двічі переселенець. Після вимушеного переїзду з Луганська у 2014 році театр знайшов свою домівку у Сєвєродонецьку. Зараз театральна родина поділилась навпіл: частина знайшли прихисток у Дніпрі, частина працює у Дрогобичі. Та попри складну ситуацію, всі продовжують дивувати глядача та нести українську культуру.

Жодна орківська навала не зупинить розвитку українського мистецтва: луганський театр-переселенець зірвав овації у Дніпрі / фото: "Вчасно"

На початку війни у 2014 році Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр став переселенцем з Луганська до Сєвєродонецька. У 2022-му з початку повномасштабного вторгнення росії на суверенні землі України частину творчого колективу театру прийняв театр у Дрогобичі. Частину під свій дах прихистив Дніпровський академічний театр драми та комедії.

12 червня у Дніпрі відбулась перша вистава Луганського українського театру / фото: "Вчасно" 12 червня у Дніпрі відбулась перша вистава Луганського українського театру / фото: "Вчасно"12 червня у Дніпрі відбулась перша вистава Луганського українського театру в рамках 24-го міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», який об’єднував різні театри світу в різні часи.

«Цей фестиваль раніше проходив у Херсоні навіть попри карантинні обмеження. Цьогоріч це стало неможливим через окупацію міста росіянами. Директор театру Олександр Книга кинув заклик театрам України, які можуть зіграти в різних містах, аби сказати що жодна орківська навала не зупинить розвитку українського мистецтва, та заявити, що Херсона – це Україна. А в нашому випадку, що Луганськ та Сєвєродонецьк – Україна. Були є будуть», — розповів «Вчасно» очільник Луганського українського театру Сергій Дорофеєв.

Вистава на сцені у Сєвєродонецьку / фото: Олександра Плаксіна Вистава на сцені у Сєвєродонецьку / фото: Олександра ПлаксінаАктори зіграли виставу «Хто Я?» за п’єсою Маріуса фон Маєнбурга «Бридкий», гучна прем’єра якої відбулась 18 лютого в Сєвєродонецьку. Вибір зумовлений декількома банальними моментами:

«У нас є і потрібний акторський склад. У виставі мінімальні декорації, які ми змогли відновити тут у Дніпрі. Крім того, вистава «Хто Я?» про самоідентифікацію. Тобто, якщо глобально дивитись, зараз триває саме виборювання коду нації. Частково мова і про це у виставі. Про самоідентифікацію людини як такої», — пояснив Дорофеєв.

Виставу відвідали багато глядачів із Сєвєродонецька. Гра акторів зірвала овації. Охочі долучились до благодійної акції та залишили гроші на підтримку Херсонського театру.

Гра акторів зірвала овації / фото: "Вчасно" Гра акторів зірвала овації / фото: "Вчасно"

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev