Емоційне виснаження українців: чи змінився рівень напруги в умовах війни?

Рівень психологічного виснаження українців став одним з маркерів, які досліджувала соціологічна група Рейтинг в рамках чотирнадцятої хвилі проекту Україна в умовах війни.

Динаміка дослідження емоційних станів українців за період з березня 2020 по червень 2022, показує незначні зміни в повсякденній оцінці власного емоційного напруження,  наголошують в Рейтингу.

Пік напруги прийшовся на початок квітня (3.5 з 5). Але на червень спостерігається поступове повернення до показників мирного часу (2.9).

На думку соціологів, це ймовірно є емоційною адаптацією до війни, яка може бути пов’язана як з резервами психіки людини, так і з зовнішніми обставинами, які для більшості громадян відносно стабілізувалися або хоча б стали зрозумілими і визначеними.

Відзначається, що в спокійному і дуже спокійному стані знаходяться 24% українців. У напруженому і дуже напруженому – 39%. Напруженість зростає з віком.

Також вона частіше притаманна жінкам (ймовірно через високу чутливість та необхідність дбати не лише про себе, а про дітей) та особам, які вважають, що під час війни треба себе обмежувати, – така вимога значно підвищує стрес.

Індекс психологічного виснаження, як і раніше, досить помірний (2.0). У динаміці з квітня по червень 2022 року він не змінився, окрім як у показнику довіри до людей (знизилася).

Стало більше тих, хто вважає, що людям не можна довіряти, і думає про те, що з ним може статися щось погане. Останнє пов’язано з новинами про руйнування і загиблих, і з усвідомленням, що мало залишилося тих, кого це хоча б побічно не торкнулося.

Індекс психологічного виснаження в основному “забезпечений” сумним настроєм (2.7) і недовірою до людей (2.6). Однак, українці все ще можуть покластися на себе (1.6) і не відчувають себе “мертвими” всередині (1.4).

Найбільш емоційно виснаженими почуваються:

жінки;

жителі сходу країни;

ті, хто не працює або на пенсії;

ті, хто змінив своє місце проживання;

ті, хто схильний до самообмежень.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev