Російський наступ на Донбасі видихається: чи зможе Україна переломити ситуацію на фронті

На думку політолога, а нині військовослужбовця ЗСУ Кирила Сазонова, війна має усі шанси перейти в окопну стадію.

Ілюстративне фото/Генштаб ЗСУ

Російський наступ на Донбасі видихається. І це відбувається просто на очах.

«Ще місяць тому вони буквально, вибачте, «кидали м'ясо» на Сєвєродонецьк та Лисичанськ не рахуючи. Снаряди та ракети, то зрозуміло, але й людей не шкода їм було зовсім. Щотижня нова партія. Але потроху дефіцит поповнень відчувався. На окупованих територіях хапали усіх під мобілізацію. На самій московії заманювали зарплатнею на контракт, та навіть зеків намагались долучити, — пише політолог у своєму блозі. —  Початок серпня інша картина. РФ перекидає резерви з Донецького напрямку на Херсонщину, хоча вихід на кордони саме Донецької області вважався донедавна пріоритетним. Бо дозволяв казати про успішне завершення першої стадії «спецоперації». Вони ще штурмують Авдіївку та Піски, але це вже про локальні операції, а не великий наступ. Для оборони ресурсів вистачить. Для наступу недостатньо. Тому Кремль докладає всіх зусиль, щоб таки долучити до участі Білорусь, або сформувати Третій армійський корпус резерву з контрактників».

За словами Сазонова, Україна впевнено дає відсіч ворогу, однак керується бережним ставленням до людей і намагається уникати великих втрат серед війська. Чого не скажеш про росію.

«Сучасна війна не за території. Виграє не той, хто спромігся захопити більше, а той, хто нанесе максимальних втрат ворогу та збереже свою армію», — вважає політолог.

Підсумовуючи, політолог зазначає, що обидві країни вимушено переходять від наступів до оборони:

«Потрібна хоч короткочасна пауза. Кожен шукає резерви і все це потрібно зробити до кінця вересня. Бо дощі, як показала весна, роблять просування військ дуже небезпечним. Але є деякі моменти. Перший це вмотивованість. Українці й надалі будуть боронити свою державу у будь-яких умовах. Росіяни вмирати не хочуть зовсім. Другий полягає у тому, що Україна отримує все більше сучасної зброї від партнерів. РФ чекати на допомогу не від кого. Обидва моменти на користь України. Тобто баланс сил поступово змінюється».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev