Допомога ЗСУ замість розваг: як культурна сфера Слов’янська змінила свою діяльність під час війни

Слов’янськ регулярно обстрілюють, і про культурну складову міста, на жаль, наразі говорити не доводиться. В умовах війни місцеві чиновники змінили свою діяльність та активно волонтерять.

Від початку війни минуло вже майже пів року, Слов’янськ став прифронтовим містом, яке регулярно обстрілюють і відповідно потреби у громади кардинально змінились. Один з відділів адміністрації, який ще у січні планував проведення різних тематичних виставок та заходів на весну чи літо був вимушений змінити свою діяльність та допомагати громаді іншими шляхами. 

“Через 3 дні у Слов’янську працівники культури та місцеві активісти перетворили Центр культури та довкілля на місце допомоги під назвою «Волонтер». Він потужно пропрацював понад 50 днів, але надалі у місто почали прилітати снаряди - і ефективно працювати було важко”, - розповідає очільниця місцевого відділу культури Марина Олійник.

Надалі більшу частину працівників відділу перемістили заклади у безпечні регіони, де вони продовжили свою діяльність. Наприклад, у Кропивницькому тепер функціонує Центр культури та довкілля, де проводяться заняття з людьми поважного віку та тренується ансамбль бального танцю. 

Ті працівники, які залишились у місті, допомагають видавати гуманітарну допомогу на базі закладів культури громади”, - розповідають про діяльність відділу та зміну формату роботи окремих працівників.

Волонтерство на користь цивільних та ЗСУ

Хоч центр «Волонтер» фізично в місті пропрацював не так довго, його діяльність продовжилась у дистанційному форматі. За декілька місяців роботи працівники культури вже пишаються багатьма досягненнями.

“Нам вдалося отримати невеликий грант через колишню волонтерку з Корпусу Миру з США – Меган – на придбання ліків для наших мешканців. Ми закупили ліки в Дніпрі через нашу активістку та волонтерку Катерину Гончар та доставили ліки містянам.

Також нам вдалося за допомогою всеукраїнського руху «Всі разом», наших містян Віктора Мицька та Юрія Мікіша доставити продукти харчування для всіх працівників культури, які залишаються в Слов’янську”, - розказує Марина. 

Окрім допомоги цивільним, працівники культури змогли закупити 7 комплектів військової форми та передати захисникам. Найактивнішою працівницею центру «Волонтер» є Ельміра Чепіга.

Попри власний стан здоров’я, дівчина досі організовує доставку гуманітарної допомоги в Слов’янськ. 

Про плани на майбутнє

Творчі люди потребують натхнення, тому Марина і її підлеглі будують плани на майбутнє. Серед таких планів є і святкування Дня Незалежності в Слов’янську 24 серпня. 

“Всі одноголосно вирішили, що будемо робити великий концерт за участю наших колективів на площі Соборній. Програму відкриє наш легендарний фольклорний ансамбль «Слов’яночка», беззмінною керівницею якого є наша Ганна Кушнір”, - розповідає чиновниця. 

Марина запевняє, що хоч місто і є наразі прифронтовим, культурне життя у Слов’янську нікуди не зникало. У громаді залишились поети, художники та учасники художньої самодіяльності. Там народжується багато пісень та віршів, але в своїй більшості культурне життя в Слов’янську перетворилося на волонтерське.

5 липня 2015 року до Дня звільнення Слов’янська від російських окупантів відділ культури проводив тематичне свято. Тому Марина запевняє, що вони мають досвід організації масштабного святкування, яким і буде свято нової перемоги. Слов’янці точно зможуть його оцінити. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev