До 12 років ув`язнення: жителі окупованих територій нестимуть відповідальність у разі участі у "референдумах" росіян

Псевдореферендуми, які росія планує проводити на тимчасово захоплених територіях, є злочином, за участь у них передбачена кримінальна відповідальність.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Жителям краще евакуюватися або ж усіма можливими методами уникати участі у них. Про це в ефірі телемарафону заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Референдуми», як би вони їх не називали – це все елементи злочину, який вчиняє росія щодо нашої держави. У них зараз етап закритої фази з відкритою датою. Ми чудово це розуміємо і бачимо. Немає і не буде ніяких «референдумів» на нашій українській землі. А те, що вони називають там щось, когось із росії привозять, скриньки якісь роблять, абсолютно нічого схожого з референдумом не має», – сказала Ірина Верещук.

Вона також підкреслила, що Захід ніколи не визнає жодних псевдореферендумів рф.

«Тому все це фарс і цирк. Але для наших громадян, які братимуть у цьому участь, це, насправді, стаття Кримінального кодексу. Тому я вкотре закликаю евакуюватися усіх, хто може, а якщо так склалося, що люди змушені залишитися на непідконтрольних територіях, – не брати участі у жодних «референдумах». Жодним тиском, жодним насильним спонуканням тощо не можна потім буде виправдати те, що людина йшла на «референдум», брала якісь «бюлетені» і щось там робила», – наголосила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За її словами, відсоток мешканців тимчасово непідконтрольних територій, готових брати участь у псевдореферендумах, мізерний – «навіть не 2%».

Вона нагадала, що за колаборацію, участь у "референдумах" загрожує кримінальне покарання.

"Якщо буде доведено колаборантство, або, до прикладу, участь у "референдумі", або спонукання до участі в "референдумі", то люди можуть отримати до 12 років з конфіскацією", - зазначила Верещук.

Ірина Верещук закликала громадян телефонувати на гарячу лінію за номером 15-48, щоб отримати допомогу в евакуації на підконтрольну територію України.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev