Як переселенцям отримати тимчасове житло: роз’яснення юристів

Переселенці, які потребують допомоги з проживанням після переміщення, можуть скористатися програмою забезпечення тимчасовим житлом.

Фото з відкритих джерел

Програма передбачена постановою Кабміну від 29.04.2022 № 495. Куди звертатися внутрішньо переміщеним особам, щоб скористатися такою можливістю, та про які умови потрібно при цьому знати, розповідає Юридичний порадник для ВПО.

Які особливості має тимчасове житло?

Згідно з умовами програми, житло надається переселенцям у безоплатне користування на рік із можливістю продовження такого строку, якщо родина потребує відповідної підтримки й надалі. Єдине за що доведеться сплатити ВПО у такому випадку – це комунальні послуги.

Тим не менше, враховуючи, що житло є тимчасовим, воно:

  • не переходить у власність переселенців;
  • не може бути приватизовано, обміняно або поділено;
  • не підлягає здачі в піднайм або поселенню до нього інших громадян.

Куди звертатися та які документи потрібні?

Для участі у відповідній програмі внутрішньо переміщеній особі для початку необхідно стати на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання. Для цього потрібно звернутися до центру надання адміністративних послуг або відповідального органу місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності - відповідної військово-цивільної адміністрації у межах території обслуговування органу соціального захисту населення, в якому перебуваєте на обліку як ВПО.

Із документів необхідно буде надати:

  • заяву про взяття на облік із підписами всіх повнолітніх членів сім’ї https://cutt.ly/5ZSxnoE;
  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (наприклад, паспорт);
  • у разі подання заяви уповноваженим представником – документ, що посвідчує особу представника (паспорт), та копію довіреності;
  • копію довідки про взяття на облік ВПО заявника та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію ідентифікаційного коду (РНОКПП) заявника (або інформації про відмову від його отримання, отриману від податкових органів);
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні ВПО тимчасового житла (пенсійне посвідчення, довідка про вагітність, довідка МСЕК про інвалідність тощо). Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Першочерговим правом на забезпечення житловими приміщеннями наділені:

  • багатодітні сім’ї;
  • сім’ї з дітьми;
  • вагітні жінки;
  • особи, які втратили працездатність;
  • особи пенсійного віку з числа тих, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії російської федерації.

Що відбувається після подання документів?

Протягом одного дня приймається рішення щодо взяття переселенців на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання. У подальшому, у разі надходження до фонду житлових приміщень, придатних для надання в тимчасове користування ВПО, протягом трьох робочих днів з дня надходження такого житла ухвалюється рішення про його надання внутрішньо переміщеним особам.

При цьому пріоритетність визначається за бальною системою, яка враховує різні критерії вразливості. Наприклад, сім’ї з трьома і більше дітьми отримують 27 балів, якщо ж кількість дітей менша, то кількість балів пропорційно зменшується. У будь-якому разі чим більше балів отримає родина, тим вищі її шанси на отримання тимчасового житла.

Так чи інакше, ВПО, на користь яких прийнято рішення, отримують ордер на вселення та укладають договір користування житловим приміщенням, що надає їм право оселитися та проживати у тимчасовому житлі протягом року.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev