Окраса та гордість міста дотліває на очах: російська армія вдруге зруйнувала Красногорівську опорну школу №2

У місті Красногорівка, що на Донеччині, російські терористи фактично зруйнували опорну школу №2. Заклад, який постав із руїн декілька років тому й по праву вважався одним із найкращих у регіоні.

російська армія вдруге зруйнувала Красногорівську опорну школу №2 / фото: Донецька ОВА

Щирі усмішки, рідні вишиванки, постійні свята і конкурси — таким було життя Красногорівської школи №2 до 24 лютого. Попри війну поруч, діти прифронтового міста мали змогу отримувати знання в школі європейського рівня. Однак «русский мир» вніс свої корективи.

Ворог щодня завдає Красногорівці нових руйнувань, знищуючи дорогі для кожного жителя місця. Так, вночі 24 вересня внаслідок влучання снарядів ворожого «Граду» загорілася опорна школа. Вогонь швидко охопив усі поверхи закладу. Через обстріл, що не припинявся, пожежники не могли дістатися будівлі школи.

Споруджена ще в 1932-му році, школа свого часу пережила навалу нацистів. Коли заклад відновлювали після війни, добудували другу частину, і з того часу він мав вигляд літери «П», що переможно розташувалася на центральній площі міста.

Вистояла школа й в травні 2017-го, коли російські терористи так само обстріляли місто з ракетних систем залпового вогню. Тоді було зруйноване одне крило будівлі та повністю знищено дах.

На відбудову знадобилося три роки й 95 мільйонів гривень. Якби радість від повернення до школи можна було виміряти, вона б перевершила цю цифру.

«Влітку 2021 року заклад отримав статус опорної школи. Він був модернізований і відновлений за останнім словом техніки: приміщення утеплене, адже в школі працювала власна котельня з системою очищення та твердопаливним котлом. У закладі було 20 інтерактивних комплексів. Вчителі давно забули про існування крейди, адже писати на звичайних дошках не було потреби: їх замінили сучасні проєктори та інтерактивні дошки», — розповідає журналістам «Вчасно» директорка школи пані Олена.

Вона додає: у школі було два комп’ютерних класи, кабінет фізики, хімії, біології, лінгафонний кабінет. Діти могли працювати за ноутбуками й користуватися новими меблями: у початкових класах це були одномісні протисколіозні парти. Все це створили з нуля. Ззовні прибудували ліфт. У школі була спортивна зала, а коли спорудили другий поверх, з’явилась і актова зала.

Школа мала найсучасніше обладнання / фото: Донецька ОВА Школа мала найсучасніше обладнання / фото: Донецька ОВА

«Дітям усе подобалось, бо все було для дітей. Це була архітектурна прикраса міста, що тішила око випускників і учнів», — зазначає керівниця закладу.

У вересні 2022 року в школі навчалося 226 дітей і працював 21 вчитель. Один клас школи був інклюзивним, тож діти з особливими освітніми потребами мали доступ до навчання. До 2014 року це була найбільша школа, в якій навчалося 450 дітей та працювало 40 вчителів… Війна удвічі скоротила цю кількість.

За словами Людмили Панченко, начальниці відділу освіти Мар'їнської військової адміністрації, станом на сьогодні з десяти закладів освіти громади більш-менш цілим залишився лише один. Інші навчальні заклади або зазнали часткових руйнувань, або повністю зруйновані.

Наразі у Красногорівській школі все в диму, зайти досередини неможливо. Окраса міста дотліває на очах тих, хто її любив, — і від цього вогнем пече серце. Легшає від думки, що ніхто не постраждав.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

Цей матеріал було створено ІА «Вчасно» в рамках Програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за підтримки Європейського Союзу, МЗС Норвегії та МЗС Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ІА «Вчасно» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії, Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev