Проблема газопостачання і важка зима: що чекати жителям нещодавно деокупованих територій

Якщо люди залишаються на деокупованих територіях, їм радять скористатися усіма можливостями, які дає держава і міжнародні програми.

Наслідки війни у Лимані/фото ОПУ

Попереду на жителів ДОТ чекає важка зима, тож людям радять підготуватися до можливих наслідків. Про це розповіла міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Три тижні тому звільнили Ізюм. Це велике місто, про нього дізнався увесь світ. Зараз воно зруйноване вщент, а мешканці роз’їхались по всьому світу. Нещодавно на Донеччині очистили від окупантів Лиман, Святогірськ і Ярову.

Людям з цих територій наразі краще евакуюватися, бо газопостачання в багатоквартирних будинках до зими відновити не можна. Вже навесні це буде інша розмова.

“Якщо вже люди залишаються, я раджу скористатися усіма можливостями, які дає держава і міжнародні програми. Їх є 7, вони діють. До прикладу, одна з них це грошова допомога”, – каже Верещук.

Так, мешканці звільненої Донеччини вже почали отримувати допомогу в розмірі 1200 гривень. Списки на отримання виплат складає територіальна громада. Виплати проводить Укрпошта на пересувних відділеннях.

Окрім того, є можливість отримати кошти від Міжнародної організації з міграції – 2200 грн, це теж одноразова допомога.

“Ми продовжуємо шукати гроші для того, щоб люди отримали готівку. Зі свого досвіду бачу, що найкраще, коли людина має готівку і вона сама вирішить що їй більше потрібне: ліки чи теплий одяг, хоча те й інше ми теж забезпечуємо”.

В ті місяці, коли люди, на жаль, не могли скористатися банкоматами, зняти гроші, отримати готівку, гроші накопичувались. Тепер буде можливість отримати свої виплати.

Газопостачання

Зараз держава виділила 562 млн, це програма Мінреінтеграції на безкоштовні дрова. В місцях, де йдуть обстріли, розвозитимуть дрова людям. Для цього не треба буде нікуди звертатися, є створені списки міськими громадами. Зараз по ОВА мають розподілити кошти та розвезти дрова по дворах.

Що з модульними містечками?

Модульні містечка до зими на щойно деокупованих територіях встановити можливості немає. Наразі також краще не повертатися на тимчасово окуповані території.

“Має працювати інстинкт самозбереження. Зараз на ТОТ десятки тисяч дітей, і вони в смертельній небезпеці, тому що ворог їх використовує як живий щит. Окупанти змушують їх ходити в школу, щоб школярі сиділи, а біля школи військові розташовували свою техніку. Тому наші захисники просять не ставати живим щитом та виїхати”, – додає Верещук.

Про важку зиму

“Нам треба пережити зиму, вона буде важкою, ворог зміщує фронт. Мілітарно він не може нам нічого зробити, ми контратакуємо, звільняємо території, тому окупанти зміщають акцент на гуманітарний фронт. Вони підло тероризують людей і будуть вбивати цивільних, будуть робити все, щоб зруйнувати критичну інфраструктуру і нам треба цьому запобігти. Тому треба залишатися закордоном, особливо жінкам з дітьми. Треба виїжджати з Харківської області, Херсонської області. Ми розуміємо, що буржуйка це добре, але коли людина буде в Хмельницькому, їй буде легше допомогти”, – підсумовує міністерка.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev