Надії потопилися разом з квартирами: у Маріуполі окупанти зробили непридатними навіть ті оселі, які встояли під час обстрілів 

Попри розповіді пропагандистів про «казкове» життя під російською владою, в окупованому Маріуполі більшість людей не має прийнятних для життя будинків та квартир. 

У Маріуполі епопеї руйнування не закінчуються з приходом окупаційних військ у місто. Відтак проблеми “квадратних метрів”, які окупанти обіцяли чи не в кілька тижнів вирішити, тривають з першого дня захоплення території.

І якщо на початку російська влада ще обіцяла людям усі блага, то тепер залишила непридатними до життя навіть ті квартири, які встояли під час обстрілів, повідомляє «Вчасно».

Про таку проблему відомо у центральному районі Маріуполя – саме там окупанти спромоглися бодай подати воду в будинкові труби. Проте й ця витівка провалилася. 

“Батареї б/в, але перефарбовані. Їх зрізали з одних будинків, куди вламувалися озброєні окупанти з робочими, і тепер привезли в наші будинки. На них і лишилися обрізки труб”, – розповідають місцеві жителі. 

І хоч досі більшість будинків лишаються без батарей (бо й наявні зрізали для того, аби “обміняти”), росіяни все ж вирішили пустити воду по трубах… І лишити маріупольців без житлових площ. Або змусити їх ходити в “домашніх” резинових чоботях.

“Київська, 80. Зрізали батареї, нові так і не поставили. Але навіщось увімкнули систему заповнення труб водою. Квартира затоплена”, – скаржиться Вадим, маріуполець. 

Не трубами єдиними…

Крім епопей із нерухомістю, маріупольці страждають і на “голодні” проблеми. Зокрема, черга за гуманітаркою в Маріуполі відтепер не єдина – на сьогодні маріупольці вимушені товпитися у метрових чергах за гарячими обідами.

Окупанти видають їжу несистематично і нерідко “для картинки”, аби знову “похвалитися” перед росіянами так званою щедрістю та благодійністю. Проте тепер вдається отримати гарячу їжу лише тим, хто прийде першим. Кількість, як стверджують самі місцеві, лімітована.

“Приходимо, бо їсти хочеться. Готувати немає як. Ми живемо у квартирі, запаси консервів, які були з зими завезені волонтерами, закінчуються, щось купить немає грошей – я не працюю, виплат від росії вистачає на те, щоб купити ліки з Донецька, який привозять сюди. Попереду зима, що буде – невідомо. Чи буде якась їжа – хто знає, намагаємось економити”, – стисло пояснює причину більшості людей, які стоять у чергах, Мар’яна, жителька Маріуполя. 

Однак Христина Онищенко, маріупольчанка, наголошує: для багатьох ці гарячі обіди – єдиний варіант вижити, оскільки гуманітарну допомогу не видають, роботи у місті немає (її давно “розібрали” ті очікуни, які найбільше “підмазувались” окупаційній владі).

Місцева жителька Марія Тригубенко, яка виїхала з-під окупації, додає: гарячі обіди в місті роздавали й раніше. Але до приходу орків їх потребували лише безхатьки, про яких піклувалися волонтери. Тепер же на місці безхатьків – усі маріупольці, які лишаються в окупованому місті. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev