«У мене є прізвища»: начштабу “Азову” Кротевич готовий свідчити про прогалини в обороні Маріуполя

Як розробляли план захисту Маріуполя та надалі "Азовсталі" та чому росіянам вдалося захопити Маріуполь розповів Богдан Кротевич, начальник штабу полку «Азов».

Богдан Кротевич “Тавр”/Фото з відкритих джерел

Перший заступник командира та начальник штабу окремого загону спеціального призначення “Азов” майор Нацгвардії Богдан Кротевич “Тавр” готовий давати свідчення українським правоохоронцям щодо оборони Маріуполя, або її відсутності, на час повномасштабного вторгнення росіян. 

Про це він заявив в інтерв’ю Наталії Мосейчук. 

«Росія мала повну перевагу. У них авіації повно, а в нас не було жодного літака. Гелікоптери потім підвозили забезпечення. Це було чотири-п’ять разів. В нас немає корабельної артилерії, а у противника – повно. В нас закінчується БК, а у противника ще й ротація, - розповідає Богдан Кротевич. — В мене є чіткі прізвища людей, які я обов’язково, коли закінчу питання з обміном військовополонених, напишу листа до Генеральної прокуратури аби люди, які винні в тому, що сталось при обороні Маріуполя понесли покарання. Я та ще декілька людей були свідками того, як відбувалось планування оборони Маріуполя. Вже тоді ми казали, що є проблеми. Якщо є питання чи Маріуполь здали – я скажу, що ні. Це просто халатне відношення до ворога. Але є ще південний напрямок. Крим. Звідти просувались війська, які жодного супротиву не відчули. Вони дійшли до Мангушу і тільки потім їх почала вражати наша артилерія ООС. Це не питання до Об’єднаних сил. Це питання до іншої людини. ОК «Південь» мало обороняти це місто».

Богдан каже, що з 2015 року розумів, що напрямок Криму не закритий. На думку азовця було логічним, що російські війська підуть у наступ саме з цього напрямку і їх мали зустрічати на вузькому перешийку, який можна було закрити нашою артилерією, аби унеможливити прохід ворога.

«Херсон, Бердянськ, Мелітополь не були б окуповані. Ми опинились в оточенні, бо нас закрив інший підрозділ, так зване східне угруповання, яке пройшло з Волновахи і Маріуполя. Вони закрили кільце між Нікольським та Маріуполем. Ми чекали на протидесантну висадку з морського узбережжя якої так і не відбулося», - каже оборонець.

Богдан каже, що особисто вважав, що росія не почне повномасштабне вторгнення і як начальник штабу помилився, адже сили противника були розкидані всупереч принципам війни. Логістика не була продуманою. Проте росія очікувала на ефект шоку і тому так відбулось в Херсонській та Запорізькій областях та на південному напрямку. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev