Stinger на колесах: що відомо про ЗРК Avenger, який отримають ЗСУ від США

Українська армія отримає 4 установки, залп яких складається із 32 ракет для Stinger. "Месники" зможуть захищати об'єкти критичної інфраструктури.

ЗРК Avenger/фото з відкритих джерел

10 листопада Міністерство оборони США оприлюднило анонс нового пакета військової допомоги Україні на суму до 400 мільйонів доларів, серед якої зазначено чотири системи протиповітряної оборони Avenger. Згідно з повідомленням Пентагону, ці системи ППО «забезпечать здатність України захистити свої війська та критичну інфраструктуру від БПЛА та гелікоптерів». Пентагон відправить ЗРК Avenger разом із ракетами Stinger.

Як пише The War Zone, враховуючи повітряну загрозу, "Месники" будуть ефективними з огляду на їх мобільність. Українські військові мають багатий досвід використання ПЗРК Stinger, тому освоїти нове озброєння не стане проблемою. Щобільше, ракети до комплексу поставляються у пускових установках того ж таки Stinger. За потреби їх можна буде дістати та вести стрілянину з плеча.

Також відомо, що США використовують ЗРК Avenger для оборони повітряного простору над Вашингтоном та важливими державними об'єктами.

Що відомо про самохідний ЗРК Avenger

Ця високомобільна самохідна зенітно-ракетна система забезпечує протиповітряний захист малої дальності (до 5,5 км) для наземних підрозділів від крилатих ракет, БПЛА, а також літаків і гелікоптерів на низькій висоті (менше як 4 км). Avenger здатний уражати повітряні цілі на зустрічних курсах та навздогін.

На ЗРК встановлено два контейнери по 4 ракети FIM-92 Stinger, зенітний кулемет Browning M2 калібру 12,7 мм та оптико-електронну станцію. У комплект поставки входить пульт дистанційного керування. Система виявлення всепогодна і забезпечує виявлення цілей за будь-яких умов видимості завдяки вбудованому тепловізору.

За рахунок високоманеврених ракет, що здатні самостійно наводитись на ціль, великокаліберному зенітному кулемету та високому рівню автоматизації, цей комплекс має стати ефективним та дешевим засобом протидії крилатим ракетам та іранським баражуючим БПЛА Shahed 136, які рф неодноразово використовувала для атак на території України.

Застосування у зенітному комплексі відносно дешевих та розповсюджених ракет від переносного зенітного ракетного комплексу FIM-92 Stinger, які масово постачаються в Україну західними країнами-партнерами, дозволяє йому швидко інтегруватись в українську логістику та стати на бойове чергування.

Тактико-технічні характеристики ЗРК Avenger

- дальність дії — 0,2–5,5 км;

- висота ураження — 0–3,8 км;

- розміри — 4,95 × 2,18 × 2,64 м;

- маса — 3900 кг (платформа — 1134 кг);

- екіпаж — 2 (базовий), або 3 (варіант STC);

- швидкість — до 105 км/год;

- дальність руху — 440–560 км.

Озброєння:

- 2×4 готових до стрільби ракет FIM-92 Stinger з прицільною дальністю від 200 до 4500 м;

- 1 кулемет M3P калібру 12,7 мм (.50) з електронним спусковим гачком, «авіаційна» модифікація Browning AN/M3, швидкість стрільби — 950–1200 пострілів за хвилину;

- система наведення: оптичний приціл, лазерний далекомір, інфрачервона голівка самонаведення ракет.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev