росія знищує культуру: зруйновані пам'ятки Маріуполя

Окупанти нещадно руйнують наші міста і нашу культуру. Рашисти нівечать до невпізнаваності те, що ми здавна цінуємо та те, чим дорожимо, аби зруйнувати нашу історію та деморалізувати.

росія знищує культуру: зруйновані пам'ятки Маріуполя / фото: Петро Андрющенко

Добірка пам'яток культурної спадщини Маріуполя, які постраждали внаслідок обстрілів та бомбардування міста. 

У Маріуполі окупанти зносять Будинок зв'язку. Про це нещодавно повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Відтак, разом із демонтажем, буде знищено витвір мистецтва монументалізму авторства маріупольця Віктора Арнаутова «Підкорювачі космосу». Ворожа влада, окрім того, що нічого не залагоджує, доруйновує і те, що вже є. 

Це друга за величиною мозаїка Арнаутова в світі. Перша знаходиться в Сан-Франциско Примітно, що всі мозаїки Арнаутова, що знаходяться в США, визнано історико-культурною спадщиною Штатів.

Витвір мистецтва монументалізму авторства маріупольця Віктора Арнаутова «Підкорювачі космосу» Витвір мистецтва монументалізму авторства маріупольця Віктора Арнаутова «Підкорювачі космосу»

Окрім того, рашистські обстріли зруйнували будівлі Маріупольських синагог. Одна з них — хоральна, будівля якої збудована на початку ХХ століття. Обстріли понівечили фасади, стіни, дах та стелю старовинної будівлі. 

Хоральна синагога Хоральна синагога

Ще однією постраждалою спорудою єврейської громади стала синагога, що на проспекті Миру, 37. Ворожі постріли майже повністю зруйнували старий житловий будинок кінця ХХ століття. Відтак, продовжуючи традицію та не зберігаючи нічого святого, росіяни вирішили спалити усі книги церковної бібліотеки в сучасній українській церкві Святого Петра Могили у Маріуполі. 

В липні 2022 року вороги обстрілами  частково знищили видатні твори монументального мистецтва — мозаїчні панно «Дерево життя» та «Боривітер» у приміщенні колишнього ресторану «Україна». Панно були створені у 1967 році видатними українськими художниками Аллою Горською, Віктором Зарецьким, Галиною Зубченко, Борисом Плаксієм, Григорієм Пришедком, Василем Парахіним, Надією Світличною. А ще під час окупації міста, у квітні окупанти викрали картини маріупольських художників грецького походження, а також архівні матеріали Маріупольського товариства греків. 

Мозаїчні панно «Дерево життя» та «Боривітер» Мозаїчні панно «Дерево життя» та «Боривітер»

Відтак, окрім цього, від ворожих бомбардувань та обстрілів постраждали житлові історичні будинки. Так, частково знищені стіни, фасади, дах та перекриття старого житлового будинку, збудованого наприкінці XIX ст.  

Зокрема, в Центральній міській бібліотеці імені В.Г. Короленка, до слова, пошкоджено фасади, вікна та дах старої будівлі. Раніше тут був Маріупольський держбанк, який збудували в 1897-1905 рр.

Центральна міська публічна бібліотека Центральна міська публічна бібліотека

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev