«Росіяни мають запас ще на багато масованих обстрілів. Але вони відстрілюють ракети швидше, аніж встигають виготовляти», — експерт

Регулярно росія влаштовує Україні масовані ракетні обстріли, зокрема, цілячи по об'єктам критичної інфраструктури. Експерти рахують втрати рф та її подальші економічні, політичні та військові перспективи. 

Ілюстративне фото: Лівий берег

Міноборони України сьогодні назвало нові дані по наявним запасам ракет в рашистів.

Так, на 18 листопада 2022 року в них залишалось:

  • 229 крилатих ракет «Калибр»,
  • 150 крилатих ракет повітряного базування Х-555,
  • 132 крилаті ракети типу Х-101,
  • 119 балістичних ракет до ОТРК «Искандер»,
  • 370 надзвукових крилатих ракет Х-22/Х-32 до бомбардувальників Ту-22М3,
  • 357 крилатих протикорабельних ракет Х-35,
  • 347 надзвукових П-800 (такі ракети окупанти «переробляли» для ударів по Одещині та Миколаївщині),
  • 43 гіперзвукові ракети «Кинжал» та аж 6980 ракет до комплексів С-300.

Як аналізує експерт порталу Defense Express Іван Киричевський, звідси випливають одразу декілька неприємних новин: в розпорядженні рашистів «на зараз» є 630 крилатих та балістичних ракет з дальністю стрільби понад 500 км, і цього вистачить ще мінімум на п'ять масованих обстрілів України.

«Ще одна неприємна новина – санкції поки ніяк не «просадили» виробництво ракет в рф. За даними нашого Міноборони, в 2022 році російський ОПК виготовив 120 ракет «Калибр», 120 ракет Х-101,48 балістичних ракет до ОТРК «Искандер» та 16 гіперзвукових ракет «Кинжал». Загалом – майже 300 ракет, і це навіть вище на результат 2021 року (але далі варто зробити поправку, що рф ще у березні 2022 року перейшла на виробництво ракет у три зміни)», — повідомляє Іван Киричевський. 

За наведеною експертом статистикою, протягом кампанії ударів з 10 жовтня по 17 листопада росіяни відстріляли близько 330 ракет великої дальності, і змогли цим досягти результату — дослівно — «нема жодної ТЕЦ чи ГЕС, щоб не зазнала ушкоджень, а по деяким підстанціям били по декілька разів». Тому, зазначає експерт, зараз кремлю цілком може здаватись, що його тактика «ракетного терору» ще може здобути успіх. 

Але в цій ситуації є і декілька «світлих» моментів, переваги від яких однак проявляться лише в середньостроковій перспективі.

Наприклад, ракети типу Х-555 росіяни на заміну відстріляним не виготовляють. А крилаті ракети повітряного базування Х-101 рашисти для ударів мусять буквально «накопичувати з коліс».

«За весь час війни рашисти відстріляли аж 250 ракет типу Х-22, 123 ракети типу П-800 та аж 504 ракети Х-35. І це – в рази більше, аніж відомо про їх влучання. «Адаптовані» протикорабельні ракети в принципі погано влучають по наземним цілям (окрім деяких трагічних випадків). І схоже, через фіаско саме цього «ешелону» своїх ракет рф і була вимушена просити «літаючі мопеди» в Ірану», — зазначає аналітик. 

За версією експерта, врешті у російського ОПК є «стеля» по кількості, вище якої він не може «штампувати» крилаті та балістичні ракети великої дальності для ударів по Україні, хоч у чотири зміни працюй 48 годин на добу.

«Росіяни цьогоріч виготовили 240 крилатих ракет «Калибр» та Х-101, 48 балістичних ракет до «Искандер», і аж 350 протикорабельних ракет типу Х-35. Хоча здавалось би, флот НАТО окупантам в Криму поки що не загрожує. У випадку з ПКР електроніки та двигунів вистачило «по самі вінця», а от у випадку із Х-101 та «Калібрами» – виготовили в рази менше, аніж відстріляли. Але яка тут «технологічна» причина цієї «стелі» – потрібно окремо з’ясовувати», — коментує Киричевський.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev