Пенсії, субсидії та авто в "Дії": що зміниться з 1 грудня

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум, а відповідно й соцвиплати, котрі до нього прив'язані. Тож ряд категорій пенсіонерів чекає підвищення виплат. Зміниться й порядок надання субсидій.  Також з грудня в Україні почнуть діяти оновлені правила оформлення та перереєстрації авто. Про всі зміни читайте далі.

Пенсії, субсидії та авто в "Дії": що зміниться з 1 грудня /фото GETTY IMAGES

Підвищення прожиткового мінімуму

З 1 грудня, згідно із бюджетом на 2022 рік, збільшується розмір прожиткового мінімуму.

Загальний показник становитиме 2589 гривень на одну особу на місяць. Це на 81 гривню більше, ніж показник, встановлений з липня цього року. Для окремих груп населення він буде таким:

  • для дітей віком до 6 років - 2272 гривні;
  • для дітей віком від 6 до 18 років - 2833 гривні;
  • для працездатних осіб - 2684 гривень;
  • для осіб, які втратили працездатність (пенсіонерів) - 2093 гривень.

Прожитковий мінімум використовують для обрахунку різних соціальних виплат: пенсій (тут фігурує ПМ для непрацездатних осіб), аліментів (ПМ, розрахований для дітей), допомоги з безробіття (ПМ для працездатних осіб), а також індексацію зарплати.

Зокрема, йдеться про такі зміни:

  • мінімальний розмір пенсії за віком зросте до 2093 грн (на 66 грн);
  • максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 4 прожиткові мінімуми для працездатних осіб і у мирний час становив би 10736 грн. Однак під час дії воєнного стану виплати з безробіття обмежили мінімальною зарплатнею станом на 1 січня календарного року. У 2022 році - це 6500 грн.
  • мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей до 6 років складе 1136 грн, а для дітей від 6 до 18 років - не менше 1416,5 грн. (50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку). Мінімальний рекомендований розмір аліментів складає розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тобто для дітей у віці до 6 років - 2272 грн, а від 6 до 18 років - 2833 грн;
  • допомога у зв'язку з вагітністю та пологами - 100% середньомісячного доходу жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць, тобто не менше 671 грн.

До прожиткового мінімуму також прив'язана плата за видачу ліцензії. З 1 грудня вона складе 2684 грн.

Розмір мінімальної зарплати, який з 1 жовтня 2022 року складає 6700 грн, не зміниться.

Як зміняться пенсії в Україні з 1 грудня

З 1 грудня 2022 року розмір пенсій буде збільшено для окремих категорій пенсіонерів. Розповідаємо, з чим це пов’язано.

В Україні проведуть перерахунки пенсій для окремих категорій пенсіонерів, повідомляє Пенсійний фонд.

Зокрема йдеться про непрацюючих пенсіонерів, шахтарів, людей, які отримали інвалідність унаслідок війни, жертв нацистських переслідувань та інших категорій. Пенсії збільшаться з низки причин: підвищення прожиткового мінімуму, зміна показника середньої заробітної плати, встановлення мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам з повним страховим стажем.

Отже, з 1 грудня 2022 року розмір пенсій буде змінено так:

  • мінімальний розмір пенсії за віком (для непрацюючих пенсіонерів) — з 2027 до 2093 грн (на 66 гривень);
  • мінімальна пенсія для шахтарів — з 6081 до 6279 грн (на 198 гривень);
  • мінімальна пенсія у разі втрати годувальника сім'ям військовослужбовців — з 4054 до 4186 гривень (на 132 гривні);
  • мінімальна пенсія для людей з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій зросте на суму від 138 до 429 грн;
  • мінімальна пенсія для ветеранів війни та членів сімей загиблих чи померлих ветеранів війни — на суму від 6,60 до 33 грн;
  • максимальний розмір пенсії зросте на 660 грн — до рівня 20 930 грн;
  • для жертв нацистських переслідувань з-поміж людей з інвалідністю та членів їхніх родин ― пенсії зростуть на суму від 16,50 до 33 гривень в залежності від групи інвалідності;
  • за заслуги перед Україною — розмір пенсії збільшать на 26,40 грн.

«Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів. Виплата пенсій в перерахованих розмірах буде проводитись з грудня у встановлені пенсіонерам дати виплати», — зазначили в Пенсійному фонді.

З 1 грудня в Україні буде підвищено прожитковий мінімум, до розміру якого прив’язано понад 180 різноманітних видів виплат — як соціальні виплати (зокрема пенсії), так і різноманітні штрафи, збори, грошові стягнення тощо.

Це другий етап планового підвищення прожиткового мінімуму в 2022 році, що було закладено в держбюджет ще до повномасштабного вторгнення рф.

Субсидії по-новому

З 1 грудня нарахуванням субсидій для українців буде займатись Пенсійний фонд, а не Мінсоцполітики. Якщо вам субсидія вже нарахована, то для вас нічого не зміниться, якщо ж ви ще не подавали заяву, то тепер це слід зробити через ПФУ.

Для цього потрібно написати заяву та декларацію про доходи до органів Фонду, посадових осіб центру надання адміністративних послуг, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної або міської ради.

Заяву можна подати й в онлайн форматі. Це можна зробити на сайті ПФУ, через мобільний додаток ПФУ або на порталі Дія.

Розмір субсидії

Цьогоріч субсидія на оплату комунальних послуг може складати до 1,8 тисячі гривень. Перевірити, чи ви уже отримуєте субсидію, можна на сайті Мінсоцполітики, натиснувши тут.

Що буде з тарифами

Згідно з законом №7427 тарифи на час війни та протягом шести місяців після неї зафіксовані на рівні чинних станом на 24 лютого. Також Шмигаль пообіцяв, що до кінця опалювального сезону тарифи залишаться фіксованими, попри всю складність ситуації.

Нагадаємо, що голова податкового комітету Данило Гетманцев вже заявляв про те, що тариф на газ 7,99 гривні за кубометр – невиправдано дешево, тож його можуть переглянути навесні.

Зміни для водіїв

З 14 грудня цього року в України почнуть діяти нові правила оформлення чи перереєстрації автомобіля

Зробити це можна буде онлайн через застосунок Дія або Електронний кабінет водія. Також у такий самий спосіб можна буде замовляти номерні знаки на автівку (платні й безкоштовні).

Раніше ці послуги надавались виключно фізично у сервісних центрах МВС.

Слід зауважити, що після впровадження відповідних нововведень громадяни матимуть змогу робити вибір між отриманням послуг онлайн і традиційно (у сервісному центрі МВС).
 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev