Локальні прориви біля Кремінної та ротація під Бахмутом - аналітика ISW

На Донбасі російські окупанти продовжують активні штурми та намагаються просунутися на Бахмутському та Авдіївському напрямках, а в районі Сватове - Кремінна Сили оборони України активізують контрнаступальні дії.

Локальні прориви біля Кремінної та ротація під Бахмутом - аналітика ISW/фото з відкритих джерел

Українські війська здійснили локальні прориви біля Кремінної 

Збройні сили України здійснили локальні прориви на південний захід і північний захід від Кремінної. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на українські та російські джерела. Вказується, що це сталось 2 грудня.

Українські та російські джерела повідомляють, що ЗСУ 2 грудня здійснили локальні прориви на південний захід та північний захід від Кремінної. Відомий російський блогер стверджував, що українські сили незначно просунулися в лісах на південь від Кремінної та досягли околиць Червонопопівки (приблизно за 10 км на північний захід від Кремінної). "Воєнкор" додав, що ЗСУ активізували контрнаступ по всій лінії фронту та в районі траси Сватове - Кремінна.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай зазначив, що українські військові знаходяться "дуже близько" до Кремінної, і заявив, що ЗСУ "побували" на Кремінській підстанції в районі населеного пункту. Чиновник додав, що на лінії фронту Сватове — Кремінна нарешті змінюється погода, зазначивши, що незабаром Сили оборони України зможуть покращити свої маневри, оскільки бруд у цьому районі повністю замерзає.

ISW раніше повідомляла, що бойові дії, ймовірно, активізуватимуться протягом цього зимового періоду з огляду на те, що мерзлота забезпечує кращі умови для маневреної війни, йдеться у звіті.

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили атаки російських військ у районі Червонопопівки та Білогорівки (приблизно за 12 км на південь від Кремінної). У Міноборони РФ стверджували, що російські війська нібито завдали поразки трьом українським ротним тактичним групам, які намагалися атакувати Червонопопівку.

Російські та українські війська продовжували вести локальні бої на захід від Сватового 2 грудня. Генштаб ЗСУ поінформував, що українські війська відбили атаки окупантів на Новоселівське та Стельмахівку, приблизно за 18 км на північний захід від Сватового.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 2 грудня, видно, що російські війська ходять Новоселівським, що вказує на те, що загарбники, ймовірно, відновили свої позиції в населеному пункті. Російські державні ЗМІ стверджували, що війська РФ зараз проводять зачистку в н.п. Новоселівське від українських сил, які залишилися.

На кадрах з геолокацією також видно, як на схід від Стельмахівки російський військовослужбовець здається українським силам.

Російські джерела стверджували, що війська РФ відбивали атаки українських військ на Котлярівку (приблизно за 29 км на північний захід від Сватового) і Куземівку на схід від Новоселівського.

Російські війська продовжували мінімально просуватися навколо Бахмута на тлі наступальних операцій 2 грудня. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбивали атаки окупантів у районі Бахмута, за 26 км на північний схід від Бахмута в районі Виїмки та за 14 км на південь від Бахмута в районі Опитне, Кліщіївка та Курдюмівка.

На кадрах з геолокацією, опублікованих 1 грудня, видно, що російські війська просуваються мінімально на південь та південний схід від Бахмута, а також у районі Опитне. Російські "воєнкори" стверджували, що ЗСУ проводять розвідку в районі Кліщіївки та що бої в районі населеного пункту продовжуються, незважаючи на заяви росії про повну окупацію населеного пункту.

Російський "воєнкор" заявив, що війська РФ просуваються в районі Спірне (в межах 30 км на північний схід від Бахмута) і не дозволяють українським військам перекидати підрозділи на передові позиції в цьому районі.

Російські блогери стверджували, що ЗСУ перекидають частини із Запорізької області до району Бахмута і припустили, що це означає, що українські сили зіткнулися з критичною ситуацією на цій ділянці фронту.

Передбачувана ротація підрозділів українських сил у цей район була б неможливою, якби російські сили мали можливість перекрити всі дороги в районі Бахмута, як раніше стверджувало російське джерело, зазначають аналітики.

Оперативна група об'єднаних сил України 2 грудня опублікувала інтерв'ю з українським військовослужбовцем у районі Бахмута, в якому військовослужбовець заявляє, що умови неймовірно важкі та що російські війська продовжують наступальні операції у цьому районі, незважаючи на велику кількість жертв.

Раніше ISW оцінювала зусилля росії щодо взяття Бахмута як дороговартісні, зосереджені на місті, що має обмежене оперативне значення, нагадали аналітики.

Наступальні операції у районі Авдіївка - Донецьк

Російські сили продовжували вести наступальні операції у районі Авдіївка - Донецьк 2 грудня. Як повідомляли в Генштабі ЗСУ, українські війська відбили атаки російських загарбників за 28 км на південний захід від Авдіївки в районі Північне, Першотравневе, Красногорівка та Мар'їнка.

Російські блогери стверджували, що війська рф також продовжували наступальні операції на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Водяного та Новомихайлівки. Російські "воєнкори" розповідали, що війська рф просунулися до східної околиці Первомайського, а один стверджував, що вони закріпилися у населеному пункті. Російські блогери також заявляли, що російські війська просунулися мінімально на південній околиці Авдіївки, та що у центрі Мар'їнки тривають бої між українськими та російськими військами.

Війська рф 2 грудня продовжували вести оборонні операції на заході Донецької та сході Запорізької областей. За повідомленням Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують утримувати межі оборони на цій ділянці фронту.

У Міноборони рф заявили, що російські війська відбили контратаки ЗСУ у районі н.п. Микольське на заході Донецької області (в межах 47 км на південний захід від Донецька).

Український Генштаб повідомив, що інтервенти продовжували звичайну стрілянину із закритих позицій вздовж лінії зіткнення у Донецькій та східній частині Запорізької області.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev