Що путін збирається змінити в росії, щоб спробувати виграти війну: аналіз ISW

Аналітики американського Інституту вивчення війни спрогнозували, за якими сценаріями країна-агресор може діяти у 2023 році.

Путін повернув Герасимова після зміни стратегії ведення війни в Україні/фото з відкритих джерел

Військам рф не вдалося досягти поставлених путіним військових цілей за 11 місяців повномасштабного вторгнення. Відтак, кремль може спробувати змінити стратегію війни вже в найближчі шість місяців.

Про це пишуть аналітики  Інституту вивчення війни (ISW).

Що путін намагається змінити в росії

Як розповіли в американському Інституті вивчення війни, деякі кремлівські чиновники почали обговорювати пропозиції щодо розширення протоколів про призов, активну мобілізацію та мобілізаційний резерв, тоді як російські держструктури намагаються вирішувати минулі проблеми за допомогою повісток про мобілізацію. путін сам підписав укази, які розширили право мобілізації, дозволивши мобілізацію засуджених 4 листопада.

До того ж російські військові зберігають мобілізований персонал для майбутнього використання – це відхилення від початкового підходу Кремля, спрямованого на швидку відправку непідготовлених осіб на фронт восени 2022 року.

7 грудня путін заявив, що збройні сили росії ще не направили весь мобілізований персонал із першої хвилі мобілізації на передову.

Звичайні російські сили не проводили великих наступальних операцій і здебільшого утримували оборонні позиції після серії успішних українських контрнаступів влітку та восени 2022 року. ISW спостерігала за звичайними російськими перегрупування та навчання підрозділів у Білорусі та Росії.

росія намагається відновити свою оборонно-промислову базу. Путін публічно визнав проблеми з поставками, такі як відсутність розвідувальних безпілотників, і, зокрема, вимагав від одного зі своїх міністрів опублікувати контракти на державні оборонні закупівлі в коротші терміни, ніж заплановано.

путін та інші офіційні особи кремля також ведуть туманні дискусії про те, що російська влада може націоналізувати власність для підтримки російських військових зусиль, зазначили аналітики.

Окрім цього, путін повторно централізує контроль над військовими діями в Україні під керівництвом міністерства оборони. кремль також відновлює початкове планування війни та із запізненням намагається виправити недоліки командної структури.

"Генерал армії сергій суровікін і попередні російські командири не змогли здійснити вирішальні операції. 11 січня кремль призначив герасимова командувачем Об’єднаних угрупувань в Україні після того, як раніше відсторонював його під час повномасштабного вторгнення. міноборони росії також призначило трьох заступників для тісної роботи з герасимовим у розширеному масштабі завдань "спеціальної військової операції". кремль, ймовірно, має намір як підготувати росію до тривалої війни, так і взяти на себе командування великими зусиллями у 2023 році", – наголосили експерти.

Також в ISW зазначили, що кремль посилює обумовлення російського інформаційного простору для підтримки війни.

Так, у росії формують інформаційний простір, щоб відродити підтримку вторгнення, відновивши наративи, які були до 24 лютого, та вживаючи заходи для відновлення контролю над висвітленням війни.

Про що свідчить підготовка путіна до затяжної війни

Нещодавно представник ГУР Андрій Юсов повідомив, що концепція так званої "спецоперації" полягала в наступному – путін планував, що це мало бути швидко. І всі сили засобу супротивника і взагалі план так званої "спецоперації" – це був план швидкої війни, захоплення України. Але цього не сталося.

За його словами, раніше путін не планував війну на виснаження. Проте ситуація змінилася на тлі подій на фронті, внаслідок чого росії потрібно ставати на "військові рейки".

Тож у найближчі шість місяців, як сказано у звіті ISW, кремль планує перехопити ініціативу на полі бою, щоб позбавити Україну можливості проводити контрнаступ. Незважаючи на те, що путін не змінив своїх цілей у війні, з'являються свідчення того, що він змінює фундаментальні аспекти підходу росії до конфлікту, докладаючи додаткових зусиль.

Інститут вивчення війни зафіксував розвиток таких напрямів у веденні війни москвою:

  • рф активізує зусилля щодо нарощування сил як у найближчій, так і в довгостроковій перспективі;
  • війська країни-агресора бережуть мобілізовані кадри для майбутнього використання — це відхід від первісного підходу кремля, який передбачав відправлення ненавчених людей на фронт після оголошення мобілізації у вересні 2022 року;
  • рф намагається відродити свій оборонно-промисловий комплекс;
  • путін перерозподіляє контроль над воєнними діями в Україні на користь міноборони, для чого командувачем об'єднаного угруповання військ в Україні було призначено начальника генштабу зс рф  валерія герасимова;
  • москва посилено формує російський інформаційний простір для підтримки населенням війни.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev