Ракетний удар у Дніпрі забрав життя лікарки-волонтерки з Донецька та її подруги

Ольга та її подруга Ірина йшли до спортзалу, коли 14 січня російська ракета влучила у багатоповерхівку в Дніпрі. Олі уламок поцілив у серце, а Іра померла у лікарні.

Ракетний удар у Дніпрі забрав життя лікарки-волонтерки з Донецька та її подруги

Ольга Усова — волонтерка з Донецька. У 2014 році вони разом із чоловіком вирішили переїжджати з міста через війну. Спочатку планували рушати до Києва, однак зупинилися у Дніпрі. За професією Оля стоматолог, тому тут відкрила клініку, де познайомилась із майбутньою подругою Іриною. Жінки помагали багатьом людям та дітям, їх любили та поважали пацієнти. 

“Ірина лікувала наших захисників разом із моєю дружиною. А у 2018 році моя Оля вирушила у Широкине на Донеччині, там вона надавала лікарську допомогу у так званому медпункті. Річ у тому, що мій кум очолює дніпровську спілку, яка й спеціалізується на допомозі захисникам. Тож наша клініка з дати відкриття — 2017 року — всі ці проєкти підтримує”, – розповідає чоловік Ольги Едуард Усов в коментарі для “Фактів”.

Після початку повномасштабного вторгнення подруги-стоматологині вирішили виїхати з Дніпра. Оля з 8-річним сином поселилися в Коломиї, однак згодом повернулися, бо виникли негаразди з житлом. Ірина з 6-річною дочкою та 14-річним сином, своєю чергою, поїхали у Польщу, але пізніше теж вернулися до Дніпра. 

В суботу, 14 січня, жінки вирушили на тренування. Подруги хотіли взяти ще дітей, але передумали, бо тривала повітряна тривога. Спортзал був розташований неподалік будинку, в який влучила російська ракета. 

“Коли пролунав вибух, відразу став телефонувати дружині, відчув щось недобре. Проте її телефон вже був поза зоною. Мені здається, що вони не дійшли до спортзалу метрів 100−150, уже минули той будинок, як стався вибух за їхніми спинами. Моїй дружині Ользі уламок поцілив у серце, Ірина була ще жива, проте померла у лікарні. Про неї ми дізнались вже за пару годин. А ось мою дружину шукали до десятої вечора. Знайомий поліцейський повідомив невтішну новину — мою кохану дружину знайшли на газоні, упізнали за документами та характерними ознаками зовнішності. Я проїжджав в суботу місце трагедії — бачив крани, людей, дим, сльози… Біда і горе”, – зазначає чоловік Ольги.

Пацієнти загиблих діляться спогадами про жінок у соцмережах. Розповідають, що обидві подруги були розумними і добрими жінками та професіоналами своєї справи.

“Не можу в це повірити…Біль і сльози, Дніпро. Волонтерка, високопрофесійна  стоматологиня Ольга, яка теж була моїм лікарем після нашої ротації, вже на небі…Залишився сиротою малий  синочок  з татом так само як і у її подруги Ірини, яка теж загинула разом. Оля надзвичайно добра жінка, розумна, щира, яка так багато допомагала ЗСУ та усім іншим як тільки могла, загинула від рашистської ракети..  

Оля залишила після себе світлу пам’ять, а росія – це назавжди Мордор, який буде стерто з лиця землі”, – пише на своїй сторінці у Фейсбук Андрій Біляк.

Загибель жінок це велика втрата для рідних, колег та пацієнтів, а також для дітей та чоловіків які ще не зрозуміли до кінця масштабів трагедії.

“Наші дівчатка загинули вчора. Іра і Оля були найкращими подружками  і залишаться вже назавжди. Це важко усвідомити і зараз треба одне – єднатися і максимально думати про родини, які залишились без своїх найкращих у світі матусь. Дівчата будуть з нами назавжди такими яких ми їх запам‘ятали та будемо пам‘ятати. Вся стоматологічна спільнота України запам‘ятає справжніх Лікарів, в яких кляті рашисти забрали життя  тільки за те, що вони були Українками”, – каже друг загиблих та бойовий стоматолог у лавах волонтерського проєкту „ТриЗуб Дентал“ Артем Похил.

Допомогти родинам фінансово можна за реквізитами:

Усов Едуард

4731219648958563

Саламатенко Ігор

4441114445160235

https://send.monobank.ua/jar/8x6YQXAeec

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev