На підступах до Кремінної точаться важкі бої, з боку Сватового ЗСУ відбили наступи росіян, — Гайдай

На Луганщині тривають важкі бойові дії на всіх напрямках.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Щодня наші військові знищують по чотири-шість одиниць важкої техніки ворога, в районі Діброви на підступі до Кремінної точаться важкі бої, а рашисти намагаються закривати окуповані міста на в'їзд та виїзд. Про це заявив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі Qtv. 

На Луганщині тривають важкі бойові дії по всіх напрямках. Як з боку Білогорівки, так і з Сватівсько-Кремінського. Попри те, ситуація повністю контрольована військовими. Всі контрнаступи, які намагались робити російські окупаційні війська, відбиті. З боку Білогорівки, з боку Сватового також, сказав очільник області. 

Окупантам більше не допомагають ті резерви, які підтягують на їхні позиції вже у вигляді десантних військ — наші бійці розбивають професійних військових і потрохи просуваються вперед. Разом з тим росіяни постійно втрачають техніку.  

«Іноді перелякані передають своєму командуванню, що їх підбили з криками, але насправді в них жодного разу ніхто не стріляв, вони з'їхали в кювет — банально не впорались із керуванням і перевернулись. Наші війська знищують щодня чотири-шість одиниць техніки. Для них уже чотири одиниці — це невдалий день», — коментує Гайдай. 

У Діброві тривають важкі бої. У населеному пункті, до якого поки немає доступу, продовжуються обстріли. Але там є місцеві жителі, тому туди приїжджають волонтери, щоб поспілкуватися, може когось вивезти чи привезти гуманітарні набори, якщо люди відмовляються виїжджати.

Іноді в рашистів відбувається «бавовна» на тимчасово окупованій Луганської області. Вибухають і казарми, і склади з боєкомплектом. Траса Сватове-Кремінна вже абсолютно небезпечна для окупантів, тому що її обстрілюють наші війська. Тому загаррбники чітко розуміють, що краще користуватись іншими логістичними шляхами, проте партизанський рух працює — підриваються залізничні колії, розподільчі шафи, для того, щоб зупинити на певний час, до тижня, рух залізниці. 

«Все одно поки є можливість з боку Луганська завозити резерви. Це ешелони зі свіжомобілізованих і техніка. Враховуючи те, що ми бачили кілометрові черги з фур, які вишикувались біля міста Луганськ, це свідчить про те, що все-таки російські орки бояться накопичувати у величезних складах боєкомплект».

Разом із тим, на тимчасово захоплених територіях окупанти закривають міста. Нещодавно закрили Сєвєродонецьк, до того закривали Рубіжне, Кремінну на в'їзд-виїзд. Вільно пересуватися неможливо. 

За словами Гайдая, блокпостів величезна кількість. Вони виконують декілька функцій, нібито шукають диверсантів, а насправді шукають дизертирів, які тікають з лінії фронту. Також досі видають повістки чоловікам, які ще не на фронті. Виїхати з Луганщини загалом важко саме чоловікам, тому що у них є можливість їхати тільки через росію, а далі — європейські країни. Це дороговартісно.

Разом з тим, окупанти намагаються проводити псевдоремонти. У Сєвєродонецьк, наприклад, привезли стандартні, дешеві вікна. Тепер у всі квартири намагаються їх встановити. 

«Звісно, що вони всі різні по розмірах, не підходять багатьом, але їх просто на цемент насаджують. Ми за таку роботу не те, що позвільняли, ми б кримінальне провадження відкрили. Але тут таке ставлення до людей. Також окупанти намагалися запускати опалення, декілька будинків затопили з дев'ятого поверху по перший. Розуміємо, що ніхто нічого не оглядав, обстежень не було. Все діряве. Таким чином, є величезна проблема з опалювальним періодом».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev