Яка зброя необхідна Україні для перемоги у війні з рф: генерал Годжес назвав три ключові види

Українська армія вже довела свою мотивацію і стійкість, щоби відбивати атаки агресора. Але для того, щоби вибити окупантів з нашої землі, Збройним силам необхідна військово-технічна допомога західних країн. Яке озброєння може переломити хід війни, розповів генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес.

Яка зброя необхідна Україні для перемоги у війні з рф: генерал Годжес назвав три ключові види/фото Верховна Рада України

Колишній командувач армії США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес вважає, що Збройні сили України переможуть на полі бою завдяки трьом видам зброї, пише Newsweek.

ATACMS

ATACMS/Фото: АрміяInform ATACMS/Фото: АрміяInform

Зокрема, за його словами, перемога буде за Україною завдяки армійським тактичним ракетам великої дальності ATACMS. Завдяки високій дальності вони "дають оперативним командирам негайну вогневу міць для перемоги в затяжній битві".

За даними Центру підтримки закупівель армії США, ATACMS, які використовуються армією США з початку 1990-х років, мають максимальну дальність дії 300 км. Там наголошують, що ATACMS дає "винищувачу можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем" з цієї максимальної відстані.

Годжес наголошує, що ATACMS має велике значення для українських Збройних сил: "Від Одеси до Севастополя 300 кілометрів прямою. Отже, прямо зараз українці вже можуть зробити Севастополь непридатним для розміщення (російського, — ред.) Чорноморського флоту, величезного логістичного вузла, який у них є в Джанкої в північній частині Криму".

Він додав, що українські військові "вже можуть обстрілювати" стратегічне місто Джанкой, і ATACMS "справді матиме значення, позбавивши росію здатності завдавати ударів з окупованого Криму по українських містах".

Однак, за словами заступника секретаря з оборонної політики Коліна Каля, у тому, що стосується ATACMS, "сік не вартий вичавки".

"Ми вважаємо, що українці можуть змінити динаміку на полі бою та перемогти росіян без ATACMS", — зазначив він.

Снаряди GLSDB

Снаряди GLSDB/Фото: АрміяInform Снаряди GLSDB/Фото: АрміяInform

Годжес наголосив, що малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB, по суті, крилаті бомби з радіусом дії 160 км, також мають вагоме значення на полі бою. Це гібрид бомби GBU-39 і ракетного двигуна M26. У листопаді 2022 року агентство Reuters повідомило, що Пентагон обмірковує, чи надавати Києву GLSDB після пропозиції компанії Boeing.

Відомо, що ці боєприпаси були розроблені у співпраці з SAAB. Їх описують як "виключно гнучкі, високоефективні та точні на великих дистанціях".

"Точність GLSDB настільки висока, що він може вразити радіус автомобільної шини", — додавали SAAB.

БпЛА MQ-1C Gray Eagle

БпЛА MQ-1C Gray Eagle/фото: Фокус БпЛА MQ-1C Gray Eagle/фото: Фокус

За словами Годжеса, постачання українським військам БпЛА MQ-1C Gray Eagle буде третьою зброєю, яка допоможе перемогти Росію.

За даними Центру підтримки закупівель армії США, безпілотний авіаційний комплекс (БАС) MQ-1C Grey Eagle призначений для більш тривалих польотів, з більшою дальністю та більшою висотою польоту у порівнянні з попередніми моделями. Цей безпілотник має двигун на важкому паливі, вбудований у конструкцію озброєного дрона завдовжки 28 футів і розмахом крил 56 футів. Виробники General Atomics Aeronautical Systems заявляли, що дрон може рухатися зі справжньою повітряною швидкістю. Він має запас ходу 25 годин і має змогу працювати з відривом до 9 км, а також нести до чотирьох ракет Hellfire.

Зазначається, що Gray Eagle надає можливості для операцій на великій відстані. Завдяки цим безпілотникам Росія не встигатиме ремонтувати Кримський міст. БпЛА також може знаходити місця, звідки рашисти б’ють ракетами по мирному населенню.

Нагадаємо, 19 січня Сполучені Штати Америки оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на суму 2,5 мільярда доларів. Він містить сотні бронетехніки, критично важливу підтримку для протиповітряної оборони України та інші важливі засоби.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev