Як проходитиме Національний мультипредметний тест у 2023 році: деталі

Попри повномасштабну війну, українські школярі продовжують готуватися до національного мультипредметного тесту (НМТ), що був уведений у 2022 році. НМТ покликаний замінити традиційні вступні випробування у форматі ЗНО.

У 2023 році ЗНО проводити не будуть, звичне тестування замінять на вдосконалену версію національного мультипредметного тесту (НМТ) , як це було у 2022 році. Про механізм його  проведення повідомив  голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Визначено, що у 2023 році комп'ютерне тестування для вступу на перший курс закладів вищої освіти України учасники проходитимуть з двох обов'язкових предметів, а також одного предмету за вибором. 

Обов'язкові предмети — українська мова та математика.

Предмети за вибором — історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія.

Час на складання тесту — 180 хвилин, учасник самостійно розподіляє його між блоками.

Передбачено 30 завдань з української мови, 22 — з математики. З історії України — 30, з іноземних мов — 32, з фізики — 20, з біології та хімії — по 30.

Усі завдання НМТ відповідатимуть чинним програмам ЗНО. У тестах буде використано завдання, розроблені для ЗНО.

"Для підготовки достатньо добре вчитися в школі, працювати з традиційними навчальними підручниками або посібниками. Доцільно попрацювати із завданнями минулих років ЗНО", — кажуть організатори тестування.

Український центр оцінювання якості освіти не пізніше травня підготує демонстраційні варіанти кожного з блоків, щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь. 

Тестування проходитиме у спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (в Україні та деяких країнах за кордоном).

Передбачено дві сесії — основна і додаткова. Реєстрація проходитиме у квітні, підтвердження участі в НМТ і остаточний вибір місця проходження тесту — у травні, основна сесія — у червні, додаткова — у червні та липні.

Вступ до вишів — у липні та серпні.

Кількість тестових балів, отриманих у кожному з блоків НМТ, буде переведена в результати тестування за шкалою 100 – 200. Таблиці переведення будуть завчасно затверджені Міністерством освіти.

Для усіх спеціальностей встановлять коефіцієнти до результатів кожного блоку. Інформація про значення цих коефіцієнтів міститиметься в Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році (він також затверджується МОН).

Державної підсумкової атестації у 2023 році не буде, додає Сергій Бабак.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev