У районі Велика Новосілка – Вугледар – Курахове відбувається щось незвичайне, - військовий експерт

Контрнаступ ЗСУ змусив окупантів робити нові ротації своїх військ на Сході.

Мапа станом на 22 вересня 2022/ deepstatemap

Військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив", полковник ЗСУ Костянтин Машовець зробив аналіз переміщення ворожих сил на Донеччині, а також на інших напрямках Сходу.

Успішне просування підрозділів ЗСУ на Лиманському напрямку відкриває українському командуванню можливості маневрів у напрямку окупованого Рубіжного.

«У цьому сенсі варто лише відзначити, що російські підрозділи, які продовжують утримувати район на схід від Верхньокам'янського, явно дуже ризикують», - зазначає експерт.

Машовець констатує, що окупанти відтягнули свої бойові підрозділи з інших східних напрямків на Маріупольській та Мелітопольський, таким чином послаблюючи раніше зайняті позиції. Дивною здається "поведінка" двох російських армій: 41-й і 2-й ОВА Центрального ВО.

«Справа ось у чому - за великим рахунком, підрозділи цих двох армій, згідно з логікою, зараз мають битися десь у районі Лимана та обороняти Кремінну з Рубіжним, - звертає увагу експерт. - Прямо напередодні українського наступу підрозділи Центрального ВО були відзначені на марші у південно-східній частині Донецької області України та навіть у Ростовській області».

Спочатку це виглядало як намір російського командування посилити свої позиції у районі Бахмуту, Авдіївки, Мар’їнки, але цього не сталося. Через деякий час стало відомо, що частина 41-й армії війська ЦВО перекидається на Запорізький напрям, замість Сватовського. Що з 2-ю армією поки конкретно не відомо.

«За найобережнішими (підкреслюю, саме обережними, а не сміливими) підрахунками командування супротивника зосередило, або продовжує зосереджувати на Запорізькому та Покровсько-Маломихайлівському напрямках, на ділянці від Кам'янської до Володимирівки угруповання військ десь під 18-20 "умовних" БТГр і продовжує її нарощувати», - підкреслює Костянтин Машовець.

«На Запорізькому напрямку, а також у районі Велика Новосілка – Вугледар – Курахове, явно відбувається щось незвичайне, - аналізує військовий експерт. - До речі, це стосується не тільки перекидання противником на цей напрямок додаткових сил і засобів, а й загалом поведінки військ противника».

Мова йде про те, що ймовірно противник намагається обійти флангами українську тактичну групу, що обороняється в районі Вугледару і зрештою прорватися на Курахове з півдня і сходу. А у районі Пологи та Нестерянка в першу лінію введено підрозділи першого ешелону так званого Мелітопольського російського угруповання. Через Токмак, Чернігівку та Семенівку з півдня росія стягує додаткові обсяги боєприпасів та палива.

«Ну і "згори" все це трамбується додатковими БТГр-ми 41-ї ОВА, що в умовах наступальних дій ЗСУ на Херсонському та Сватівському напрямках виглядає... "незвичайно", - зазначає Машовець. - Виникає цікаве питання у зв'язку зі змістом... "каЛідор" у Крим настільки важливий для військово-політичного керівництва росії у кремлі? Може, він і є для путіна, на сьогоднішній момент справжньою метою війни...?».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev