Чим небезпечні іранські дрони-камікадзе та як їх розпізнати?

Виявити їх можна завдяки гучному двигуну — він шумить, як на мопеді чи бензопилі.

Фото: militarywatchmagazine.com

Останнім часом росіяни все частіше почали використовувати дрони-камікадзе іранського виробництва «Shahed-136». Вперше апарат помітили у вересні в Харківській області. За останні кілька днів на півдні України та на Дніпропетровщині ЗСУ збили понад десять таких БПЛА.

Розповідаємо, чим небезпечні дрони і як їх помітити.

«У вересні, під час українського контрнаступу в Харківській області біля Куп’янська збитий БПЛА, який мав маркування «М214 Герань-2». Проте детальне вивчення показало: рашисти продовжують слідувати путінському принципу «цап-царап», під російським написом вилізли нутрощі іранського дрона-камікадзе «Shahed-136». Тобто «Герань 2» — це або просто перефарбований «Шахід», або черговий російський «анаговнєт», зібраний з іранських комплектуючих», — пояснює кореспондент АрміяInform Олександр Козубенко.

БпЛА «камікадзе» «Shahed-136» (Шахід-136) — це іранський БпЛА (баражуючий боєприпас), призначений для ураження наземних стаціонарних об’єктів шляхом наведення та контактного підриву бойової частини БпЛА. Вважається не високоточною зброєю. 

Їх можуть запускати залпом з мобільних пускових установок, замаскованих під кузов самоскида, вагонів поїздів, кожна з яких може одночасно запускати до 5 безпілотників. Також поширеним є явище, коли дрони запускають парами, тобто один вище, другий нижче. У випадку, якщо перший збивають, то на ціль заходить другий. 

Безпілотники здатні тривалий час бути в режимі очікування у повітрі в районі цілі та швидко атакувати її після отримання команди від оператора. Також дрон може автоматично виконувати запрограмоване завдання. 

Невеликі за розміром безпілотники літають низько та швидко, тому українській ППО буває важко їх відстежити. Проте виявити їх можна завдяки гучному двигуну — він шумить, як на мопеді чи бензопилі.

Слабкою стороною безпілотника є те, що інерціальна система наведення зменшує точність влучання. І чим далі знаходиться ціль, тим більша похибка внаслідок зносу  вітром дрона та впливу інших погодних умов. Зокрема безпілотник не вражає рухомі цілі.

Тактико-технічні характеристики озброєння такі: 

  • дальність польоту — до 1500 км;
  • точність, м² — 1000 (не підтверджені дані);
  • швидкість — 185 км/год;
  • вага — 200 кг;
  • довжина — 3,5 м;
  • розмах крил — 2,5 м;
  • головна частина може нести до 50 кг вибухівки.

Раніше у ефірі телемарафону єдиних новин керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк закликала місцевих жителів територій, де йдуть бойові дії, у разі звуку, схожого на бензопилу, терміново переходити в укриття. Поранення можна отримати як від іранського безпілотника, так і від ударів ЗСУ, які намагатимуться знищити об’єкт.

Зокрема, наразі українські експерти вивчають усі збиті апарати та розробляють дієві методи протидії. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev