Після поразки на Херсонщині російські війська посилять наступ на Донеччині: прогноз американських аналітиків

На думку аналітиків, путін визначив нову мету для російських окупаційних військ: захоплення всієї території Донецької області.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ймовірно, путін підвищив Суровікіна і дозволив йому вивести російські війська з Херсона за умови, що армія рф під його керівництвом захопить решту Донецької області, використовуючи виведені сили, а також новоприбулих мобілізованих військових. Про це йдеться в свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики прогнозують відновлення інтенсивності російських наступальних операцій спочатку навколо Бахмута, а потім на південний захід в районі Вугледара, які розпочалися 28 жовтня. Інакше ж ці наступальні дії не мають сенсу. Російські війська знаходяться далеко від оперативно важливих місць, окрім Бахмута, і були наповнені недостатньо підготовленими мобілізованими військовослужбовцями до того, як російські командири в цьому районі накопичили достатньо бойової потужності для рішучих операцій. 

Загалом російські мобілізовані військовослужбовці показали, що вони недостатньо навчені, погано оснащені та дуже неохоче воюють.

«Українські сили в цьому районі опиняться під сильним тиском, і Києву, швидше за все, доведеться перенаправляти війська для захисту від цих відновлених російських наступальних операцій», — зазначають аналітики. 

Втім експерти ISW не вірять у те, що росії вдасться досягти серйозного успіху, попри всі зусилля. Окупанти можуть захопити Бахмут, але для цього доведеться витратити надзвичайно великі ресурси.

Наразі в Донецькій області діють звичайні підрозділи регулярних ЗС рф, мобілізовані військовослужбовці, війська приватної військової компанії «Вагнер», формування БАРС (російського добровольчого резерву), підрозділи «лднр», військовослужбовці чеченських підрозділів кадирова та добровольчі батальйони.

«Це химерне згрупування бойових сил матиме значно меншу ефективну бойову міць, ніж угруповання регулярних підрозділів подібного розміру. Надзвичайно малоймовірно, що Суровікін зможе сформувати його в силу, здатну вести широкомасштабну наступальну механізовану маневрову війну, особливо з огляду на те, що він навіть не витрачає часу (або йому його не дали), щоб створити цілісну ударну силу перед тим, як кинути їх в атаку», — вважають в Інституті. 

Україна також, ймовірно, відновить бойову потужність передислокує сили з Херсонщини як для оборонних, так і для контрнаступальних операцій.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev