Асортимент ковбаси серед руїн та маршрутна «перемога»: реалії життя Сєвєродонецька

Мешканці міста, російські «воєнкори» та заїжджі публікують у соцмережах фото та відео зі зруйнованого населеного пункту. На світлинах — тотальна розруха серед якої створено осередки здирництва: крамниці із захмарними для містян цінами. 

Асортимент ковбаси серед руїн та маршрутна «перемога»: реалії життя Сєвєродонецька

В літній період руїни та згарища Сєвєродонецька приховували зелені дерева. З настанням осінньо-зимового періоду відкрилась ще більш жахлива картина, яку фільмують місцеві та подорожуючі, і викладають у соціальні мережі, чим значно морально пригнічують тих, хто знав місто квітучим та розвиненим.

«Так зараз виглядає Сєверодонецьк. Дорога, добре знайома всім кореспондентам, які працювали в ООС «до вторгнення». Болить, коли це бачиш. Наприклад, бар «Малахіт», де був найкращий інтернет в місті, і звідки журналісти переганяли свої сюжети, коли повертались з передової. Але зараз, на жаль, Сєвер — це глибокий тил рашистів, і ті, хто залишився в місті, на власні очі бачать, який «русский мир» їм насправді принесли окупанти», — коментують у соцмережах люди, які знали місто.

«Сподіваюсь, що ми навіки запам’ятаємо цей урок історії… і більш ніяких відносин з терористами», — констатує авдиторія.

Поміж руїн в Сєвєродонецьку працюють магазини. Асортимент дійсно широкий, враховуючи малу кількість містян. Блогери хизуються відеороликами-оглядами товарів та їх цін, проте самі місцеві констатують: ціни захмарні.

«Большой проблемой для северодончан стало продовольствие — оно есть и в большом разнообразии, но его стоимость бешенная. Даже искушенные москвичи, приезжающие в город, пребывают в шоке от таких цен, — повідомляють російською телеграм-канали. — Коммерсантам трудно понять, что людям, у которых еще не восстановлены условия труда и зарплаты в полуразрушенном городе, такие цены не потянуть».

«Ціни скажені. Товар є. В магазин зайдеш — 5000 рублів залишиш і купиш маленький пакетик їжі і все», — кажуть місцеві в інтерв’ю заїжджим військкорам з московії.

Виживає місто в тому числі за рахунок гуманітарки та «годівниць». В соцмережах досі піаряться «активісти», які раз на тиждень видають охочим похльобку з хлібом та «привозят для детей и ветеранов фрукты и сладости, предметы первой необходимости».

У своїх оселях замерзають літні люди, бо електрики не поспішають відновлювати електропостачання до всіх без виключення вцілілих будинків. Проте окупаційна влада відрапортувала про чергове «досягнення»: запуск маршрутки, яка з’єднує два кінця міста. «П’ятірка» тепер курсуватиме за чітким графіком… тричі на тиждень. Для порівняння до 24 лютого інтервал між автобусами на цьому маршруті складав до 15 хвилин. Проїзд коштує 20 рублів. 23 лютого вартість однієї поїздки дорівнювала восьми гривням.

Окупаційні гауляйтери «лнр» на тлі розбитих вщент Лисичанська, Рубіжного, Попасної, Кремінної рапортують і про відновлення житлової інфраструктури республіки. Проте розпочали роботи з окупованого у 2014 році Хрустального, міста, яке в «лнр» досі називають Красним Лучем. Тож, доки мешканці «новозвільнених» від цивілізації міст зустрічають зиму в холодних квартирах без скла та комунікацій, окупаційна влада виділила гроші на відбудову одразу 76 «пошкоджених обстрілами» багатоквартирних будинків у Хрустальному. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev