10 хвилин клінічної смерті: дивовижна історія порятунку пораненого бійця фронтовими медиками

Фронтовим медикам вдалося врятувати пораненого бійця у стані клінічної смерті.

Фото ФБ ПДМШ

Медики Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова поділилися дивовижною історією порятунку пораненого українського захисника. 

В один зі стабілізаційних пунктів Донбаського фронту до медиків потрапив боєць близько 30 років, з відкритим переломом лівого передпліччя та плеча, критичною крововтратою у стані клінічної смерті.

Кілька важких поранених одночасно, всі столи в операційних – задіяні, шок, втрати крові, майже не видно вен, медикам ніяк не вдається поставити периферичний катетер. Молодий парамедик-доброволець "Кузьма" миттю летить до анестезіолога-колеги "Патріка", щоб той поставив "підключичну вену".

«Я прибігаю, знаходжу "Патріка", а він вже "качає" солдата, якого привезли в стані клінічної смерті. Він почав реанімувати його ще на "каталці", потім переклали і продовжив. Зрозумів, що сенсу просити нема, попередив військових медиків про ситуацію і приєднався до реанімації цього солдата. Змінив "Патріка" і продовжив "качати", — ділиться спогадами парамедик. — Ми поставили кардіограф, почали бачити лінію серцевого ритму. І під час того, коли продовжував реанімаційні заходи, побачив, що відновилося серцебиття. Я, звичайно, офігів!".

"До моїх рук він потрапив бездиханним, що я мав робити? Він завівся за 10 хвилин реанімації", - коротко резюмує анестезіолог "Патрік" результати своєї титанічної роботи фронтового медика.

Лікарі продовжували боротися зі смертю, яка не відпускала молодого солдата. Встановили групу крові невідомого і донором за показниками стала теж медикиня-доброволиця "Рута", котра має багаторічний досвід здавання крові. Стабілізація вимагала максимальних зусиль і надточної концентрації.

«Змінили пов’язку, була відкрита черепно-мозкова травма, з лівої сторони – проникаюче в голову, видно навіть анатомічні краї скроневої кістки і частини мозку, які лишилися у бандані (мотали поверх). Ми його запустили, витягли з клінічної смерті», - каже "Кузьма".

Медики-добровольці пліч-о-пліч з військовими лікарями докладали максимальних зусиль, працюючи одночасно над всіма пораненими. І так кожного разу, з кожним пацієнтом, адже життя не має ціни. Проте ціною української Незалежності стають людські втрати.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev