Музей спогадів: про Маріуполь створюють простір пам'яті

Пам’ять та образ Маріуполя, який жив і розвивався, має залишатися в історії та інформаційному полі.

Маріупольці створюють музей спогадів про місто / фото з Фейсбук-групи "Маріуполь туристичний" та Телеграму Володимира Зеленського

Для того, аби мати місце спогадів про Маріуполь, яке могло б об’єднати мешканців міста, створюють онлайн-музей «Меморіуполь». Це простір, мета якого зібрати спогади місцевих жителів та гостей міста для збереження цілісного образу міста, яким воно було до 24 лютого 2022 року. Організовує створення музею артплатформа Маріуполя «ТЮ!».

«Ідея створення музею у нас виникла ще в травні, навесні. Всі учасники платформи “ТЮ!” з Маріуполя. Для декого із нас Маріуполь став другим домом, наприклад наша засновниця та деякі учасники — переселенці, і ми постійно поверталися в думках до Маріуполя. Говорили про нашу культуру в місті, про плани, які в нас були. Водночас ми спілкувалися з людьми з-за кордону, які казали, що дізнавалися про Маріуполь вже з новин після його знищення. Тоді ми вирішили, що важливо зафіксувати останні вісім років міста, коли воно почало розвиватися та змінюватись, аби пам’ять та образ Маріуполя залишився в історії та інформаційному полі. Зокрема, щоб фото масових поховань не стали першим, що бачать люди, коли гуглять інформацію про місто», — ділиться з «Вчасно» комунікаційниця платформи «ТЮ!» Віра Процких.

Перший розділ музею присвячено культурній сфері, а саме виставкам, театрам, музеям, фестивалям, митцям, вуличним художникам, музикантам, фільммейкерам Маріуполя.

«Також нам маріупольцям, які зараз розкинуті по світу, хочеться мати спільний простір, хоч вже і онлайн. Тому ми збираємо спогади, аби зафіксувати різноманітність нашого дому, тому шукаємо ініціативи, які робили самі містяни. Тобто не те, що було ініційовано Департаментом культури чи міською радою, а саме те, що робили люди, бо вони хотіли творити та креативити.

Ми самі шукаємо людей, які знають багато про місто та його культуру, наприклад журналісти чи просто культурні діячі, але й чекаємо цих спогадів від людей. Поки назбирали небагато, близько 20 відповідей, але про дуже різні ініціативи, про які ми самі не дуже знали. Тому й надалі чекаємо нових відповідей і запрошуємо писати нам», — додають автори ініціативи.

Долучитися до створення «Меморіуполя» може кожен, заповнивши форму: https://forms.gle/mUeyutVa2hwjqBk4A.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

Цей матеріал було створено ІА «Вчасно» в рамках Програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за підтримки Європейського Союзу, МЗС Норвегії та МЗС Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ІА «Вчасно» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії, Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev