«Один дрон скидає в день до 40 одиниць вибухівки, тому орки закінчуються»: як працює українська аеророзвідка

Саме безпілотники є чи не найбільшим головним болем для російських окупантів. А тому вони буквально полюють і за ними, і за їх екіпажами.

Аеророзвідник НГУ з позивним Руф/фото НГУ

Боєць «Руф» – сертифікований інструктор оперативно-тактичної аеророзвідки. Він встигає кермувати автомобілем і розповідати про тонкощі своєї професії.

«Може, ви бачили відео, як один окупант присів сходити по нужді, а на нього з дрона упав вибуховий заряд? Це наша робота на запорізькому напрямку», – не без гордості каже Руф.

За словами аеророзвідника, цей випадок хоч і є одним з найбільш яскравих, та він далеко не одиничний.

«Колись наш дрон виявив трьох путінців, які намагалися сховатися під деревом. Оператор вже хотів скинути на них “подарунок”, аж бачить – до цієї трійці біжить їх товариш, тикає пальцем в нашу камеру і кричить: «Там дрон!». Що ж, він встиг… Ми планували демілітаризувати трьох загарбників, а вийшло ліквідувати чотирьох», – згадує інструктор.

За добу на голови наших ворогів один дрон може скинути до 40 мінібомб.

«Можемо і більше, але вороги закінчуються, – жартує Руф і продовжує – Тішить те, як у ворожу машину під час руху влучає вибухівка. Автомобіль ще деякий час продовжує рухатись, а з нього випадають орки. Приносити їм подарунки – це захопливе заняття. Та все ж основне завдання аеророзвідки – виявлення цілей противника і наведення на них нашої артилерії. Аеророзвідка – це очі наших військ».

Як розповів інструктор, зараз під Запоріжжям використовуються декілька видів безпілотних літальних апаратів.

«Є отакі найпростіші – квадрокоптери, вони призначені для оперативної розвідки й підіймаються у повітря на 800 метрів та можуть залітати на 12 кілометрів у тил ворога. Також є для тактичної розвідки – унікальні українські безпілотники. Вони досягають висоти трьох кілометрів та можуть залітати на 250 кілометрів за лінію фронту», — каже Руф.

Керування дроном може здаватися досить легким процесом – підняв “пташку” у повітря, пролетів декілька кілометрів, сфотографував ворожі укріплення і повернувся. Але насправді це не зовсім так.

Екіпаж одного безпілотника (борта) складається мінімум з двох осіб – пілота і оператора. Якщо дрон несе вибухові “подарунки”, до них приєднується сапер.

«Складність в тому, що треба вміти розрізняти цілі, розуміти їх пріоритетність. Наприклад, танки – менш важливі для ураження артилерією, ніж, скажімо, ворожа мінометна батарея. А гармати – не така ласа ціль, як командно-штабна машина», – ділиться своїм досвідом Руф.

Треба вміти працювати в умовах радіоелектронної боротьби чи роботи ворожих аероскопів. Останні – найбільша загроза для екіпажу. Адже вони можуть визначити місце злету безпілотника і навести туди путінську артилерію. А ще – залишити дрон без можливості визначення своїх координат, і тоді пілоту доводиться повертати “пташку” за допомогою ручного управління.

«Взяти хоча б підсвітку коптера. Ми її програмно вимкнули – навіщо нам люстра у повітрі? Але китайці випустили програмне оновлення, яке обходить нашу “прошивку” – і дрон знову починає світитися. Доводиться ще раз шукати спосіб перепрограмування», – розповідає Руф.

Добре, що в Україні є відповідні програмні комплекси власного виробництва – такі, як “Кропива”, “Мапа”, “Тенета”. Та й фахівців з ІТ вистачає. Тому єдина проблема при “перепрошивці” – це витрачений на неї час.

За словами Руфа, екіпажі постійно або навчаються, або перебувають на передовій. Хлопці розуміють, що їхня робота – надважлива для українського війська, а тому відносяться до неї з усією серйозністю.

І якщо ви знову побачите зняте з безпілотника відео, на якому русня злітає у повітря, знайте: це результат наполегливої праці таких, як Руф та його побратимів.

Джерело: НГУ

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev