«Шизофренічні плани російського керівництва зіткнуться з суворою реальністю»: думка експерта про мобілізацію в рф

Протягом минулих днів інформаційний простір переповнений обговоренням ймовірного повторного наступу окупантів, зокрема, з Північного напрямку, а також активізації бойових дій на Сході. ЗСУ, водночас, потрібно більше зброї для винищення мобілізованого ресурсу армії ворога. 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Голова Головного управління розвідки України Кирило Буданов ще на початку грудня в ефірі національного телемарафону запевнив українців, що кількості контингенту «мобіків», зокрема, на північному кордоні України з Білоруссю недостатнє для здійснення наступу. Тоді, за словами Буданова, на території Білорусі була накопичена «виключно оборонна зброя, яку в принципі не можна використати у наступі».

Крайнє інтерв'ю головного розвідника країни від 4 січня ще більш обнадійливе та амбітне. 

«Наша мета, і ми її досягнемо, — повернення до кордонів 1991 року, такою, якою Україну визнають всі суб'єкти міжнародного права», — наголосив він.

Також начальник ГУР не виключає подальших ударів по території росії, однак не уточнив, хто за ними стоятиме, проте запевняє, що атаки будуть відбуватися «все глибше і глибше» всередині рф. Прокоментувати, хто ці удари наносив, каже, зможе лише після закінчення війни.

Президент України Володимир Зеленський у своїх зверненнях зазначав, що зрив ймовірного повторного наступу росії можливий за допомогою наших партнерів. У свою чергу, у росії йде повним ходом підготовка до нової хвилі мобілізації, яка буде нічим іншим, як продовженням того, що почалося ще у вересні — загальної мобілізації, яку називали у російських ЗМІ «частковою».

Військовий оглядач, експерт Олександр Коваленко пропонує розглянути нинішні події з врахуванням попередніх місяців війни. А саме пригадати їх хронологію з вересня — саме з початку мобілізації на росії, коли загалом було призвано до рядів «другої непереможної армії» триста тисяч осіб. Після старту часткової мобілізації у вересні, жовтні, листопаді та грудні рекорди показників втрат окупанта постійно зростали.

За даними Генерального штабу України, протягом останніх чотирьох місяців минулого року росія втратила понад 47 тисяч вбитими. Обліку поранених та травмованих офіційні джерела України не ведуть. Коваленко пропонує множити цей показник на три. Тобто близько 150 000 втрачених «бійців», які тактично передислокувалися в чорні пакети, український чорнозем, але не шпиталі. Замінили їх ті, хто перебував на полігонах противника. 

«До Нового року російсько-окупаційні війська практично повністю вичерпали ресурс своєї осінньої мобілізації, адже кожну одиницю, що втратила боєздатність, слід компенсувати. Виникає питання, коли ресурс мобілізації піде в нуль? Судячи з прискорення показника втрат, до кінця лютого-початку березня вересневої біомаси у складі окупаційних військ вже практично не буде. Тобто за січень та лютий їм необхідно зібрати компенсацію цих перспективних втрат або щонайменше 50 тисяч на місяць. І не тільки», — констатує експерт. 

Аби реалізувати план затяжної війни, вважає Коваленко, ця чисельність повинна бути в місячному вираженні значно більшою, а для нової масштабної наступальної операції взагалі має перевищувати мобілізацію в 150-200 тисяч осіб на місяць.

За прикладом попередньої мобілізації, нагадує оглядач, було наочно видно, що непрофесійна та неякісна мобілізована маса швидше гальмувала дії ЗСУ, аніж їх блокувала. В іншому ж ніяких досягнень вони не принесли, якщо не говорити про рекорди власних втрат.

Відкритим залишається питання забезпечення. Інформаційний простір не лише України, а й на росії з початку мобілізації переповнений темами відсутності належного забезпечення мобілізованих. Старі танки, іржаві автомати, радянська форма: про все це жаліються самі «мобіки» у своїх відеозверненням та кричать у соцмережах їх дружини на росії. З цього, за версією Коваленка, випливає очевидне рішення для забезпечення успіхів ЗСУ.

«ЗСУ просто потрібно буде більше зброї та боєприпасів, аби вбивати більше «чмобіків». І саме про це говорив президент і, саме це відбуватиметься, якщо російське командування захоче використати ресурс цього всього непотребу для нового наступу. Шизофренічні плани російського військово-політичного керівництва так чи інакше зіткнутися з суворою реальністю мобілізаційного потенціалу, а точніше його відсутності, у російської армії, а так само старанністю ЗСУ щодо винищення мобілізованого ресурсу 2.0», — резюмував експерт. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev