Зроблені з "Азовсталі": дев’ять відомих об’єктів, створених зі сталі маріупольського заводу

До війни маріупольский завод «Азовсталь» був одним з найбільших металургійних підприємств України. Завдяки його сталі зводили мости, торгові центри та залізничні шляхи не тільки в Україні, а й по всьому світу.

Дев’ять відомих об’єктів, створених зі сталі маріупольського заводу

«Азовсталь» стала символом незламності та мужності. Вона захищала багатьох жителів Маріуполя під час безперервних російських обстрілів. 

Ресурс Dovkola опублікував 9 об’єктів, створених із використанням сталі: сім українських та два закордонних. Це не повний перелік, адже продукцію «Азовсталі» імпортували в десятки країн.

1. Напис «Вірю в ЗСУ»

Напис «Вірю в ЗСУ» встановили перед презентацією проєкту «Азовсталь. Символ незламності» від United24. 17-метровий напис зроблений з металу «Азовсталі» та розміщений на території Національного музею історії України у Другій Світовій війни. За 4 тижні напис демонтували та з цього матеріалу створили останній наклад браслетів «Символи незламності». Увесь прибуток від продажу пішов від формування Флоту морських дронів.

Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

2. Українська залізниця

Якщо ви хоча б раз подорожували потягом «Укрзалізниці» — ви точно бачили метал з «Азовсталі». Адже за даними Метінвесту з 1952 року всі рейки в Україні випускаються в Азовсталі. Також металургійний комбінат поставляв накладки та підкладки для скріплення залізничних колій. 

Фото: Latifundist.com Фото: Latifundist.com

3. НСК «Олімпійський»

«Олімпійський» входить в ТОП-20 за кількістю глядацьких місць: він може вмістити в себе 70 тисяч глядачів. Це стало можливим після його реконструкції до Євро-2012,  який проходив в Україні. Для реконструкції використали 1700 тонн сталі виробництва «Азовсталі» та Маріупольського меткомбінату імені Ілліча.

Фото: Валерий Дед Фото: Валерий Дед

4. Новий саркофаг на Чорнобильській АЕС

У 2019 році над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС закінчили будівництво так званого «нового безпечного конфайменту» — пересувного саркофага.  Його звели над першим захисним об`єктом «Укриття», який вже почав руйнуватися. Якщо перший саркофаг був розрахований лише на 40 років експлуатації, нове «Укриття-2» розраховане мінімум на 100 років. «Укриття-2» будували 9 років: у 2010 році підготували майданчик для збірки конструкції, а у 2019 році — ввели об’єкт в експлуатацію.

На виробництво пішло 2 тисячі тонн сталі «Азовсталі». До сьогодні це найбільший пересувний сталевий об`єкт у світі — з вагою в 36 тисяч тонн. Висота «Укриття-2» — 108 метрів, що більше ніж статуя Свободи у Нью-Йорку (93 метри) та Сіднейський оперний театр (67 метрів). 

Фото: DW/Y.Teyze Фото: DW/Y.Teyze

5. Дарницький міст в Києві

Дарницький міст з`єднує правий та лівий береги Києва. По ньому можуть пересуватися як автомобілі, так і поїзди. На створення мосту довжиною більше кілометру пішло майже шість тисяч тонн сталі комбінату «Азовсталь».

Міст можна побачити у кліпі на пісню Nothing Breaks Like a Heart Марка Ронсона і Майлі Сайрус. 

Фото: Leonid Andronov Фото: Leonid Andronov

6. Пішохідний міст через Володимирський узвіз

Пішохідний міст через Володимирський узвіз відкрили 3 роки тому. На зведення металевих частин мосту використали 5500 тонн сталі комбінату «Азовсталь».

Особливість пішохідного мосту — оглядові майданчики зі скляною підлогою. На одному з таких майданчиків плигали брати Клички, щоб показати безпечність скляних конструкцій. Міцність мосту також перевірила російська ракета, яка 10 жовтня влучила поблизу. Міст встояв, і навіть скляні конструкції вціліли.

7. Київський ЦУМ

Оригінальний київський ЦУМ відкрили наприкінці 1930-их. Під час реконструкції у 2012 – 2016 роках інтер`єр повністю змінили. А от фасад вдалося зберегти — за допомогою 500 тонн металевих конструкцій виробництва «Азовсталі» та комбінату імені Ілліча. Всього для реконструкції використали 2000 тонн сталі виробництва цих маріупольських комбінатів. 

Фото: complexv.com Фото: complexv.com

8. Лайнер Flying Сlipper

Flying Clipper — одне з найбільших вітрильних суден світу. Якщо поставити цей вітрильник горизонтально, то він би висотою зрівнявся з торгово-розважальним центром Gulliver у Києві. При виробництві лайнера використали 3000 тонн сталі виробництва комбінатів імені Ілліча та «Азовсталі».

9. Міст Святого Георгія, Генуя

Міст Святого Георгія побудували на місці іншого мосту в Генуї, який обвалився. Це суцільне сталеве полотно, обладнане фотоелектричними панелями, що живляться сонячним світлом. На створення нового мосту пішло 18 500 тонн сталі комбінату «Азовсталь» та італійського заводу Trametal.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev