Нові дороги, гідні зарплати, подарунки немовлятам: громада з Донеччини вийшла в лідери децентралізації в Україні

Мешканці Шахівської ОТГ Донецької області досягли успіхів у впровадженні реформи децентралізації, що забезпечило гідне життя селян. 

Шахівська громада - перша сільська об’єднана територіальна громада, яка утворилася у листопаді 2015 року. Вона об’єднала 14 населених пунктів та три сільські ради. Наразі є найменшою в державі, проте за фінансовою спроможністю посіла 4 місце в Україні, повідомляє ІА «Вчасно».

Після об’єднання у громаді розпочалися позитивні зрушення: по-перше, було збережено всю інфраструктуру, по-друге, побудовано Центр безпеки громадян, ЦНАП та створено власне комунальне підприємство «Шахове - 2016», відремонтовано та термомодернізовано школу, яка стала опорною. Крім того, дохід одного мешканця громади становить понад 9 тисяч гривень на місяць, не враховуючи дотації з держбюджету.

«Завдяки дохідній частині і тих коштів, що ми отримуємо в свій бюджет, ми можемо розвивати інфраструктуру, робити те, що необхідно нашій громаді, нашому населенню для покращення надання послуг», - так характеризує децентралізацію в Шаховому голова ОТГ Володимир Кучеріненко.

Центр безпеки громадян

Першим проектом об’єднаної громади став Центр безпеки громадян, що був побудований за 4 млн гривень, виділених з обласного бюджету. Крім того, було придбано пожежну машину за 1 млн 400 тисяч гривень та створено 17 робочих місць. Завдяки створенню такого центру, громада отримала не тільки власних рятувальників, нову техніку для гасіння пожеж, час реагування на надзвичайні ситуації зменшився до 20 хвилин.

«Ми їздимо на пожежі, повені, підрізаємо дерева, що ростуть близько до електроліній, рятуємо людей із заметів, підвозимо воду влітку, чистимо дороги взимку, - розповів начальник ЦБГ Олександр Кордюков. – Ми всі пройшли навчання, у нашій команді є рятувальники зі стажем».

На території Центру безпеки за кошти з місцевого бюджету встановлена сонячна електростанція із 32 панелей, загальною потужністю 8,6 кВт. Батареї українського виробництва, а от акумулятори до них – італійського. Придбали їх за 1,7 млн гривень. За три роки, вартість експериментального проекту має окупитися.

«Ми перші зробили гібридну електростанцію, яка працює вже 1,5 місяці. На сьогодні вона повністю забезпечує Центр Безпеки громадян електроенергією», - розповів голова Шахівської ОТГ Володимир Кучеріненко.

Обслуговування та керування гібридної станції проводиться дистанційно. Її особливість в тому, що вона встановлена без фундаменту на геошурупах, монтується за два дні. Агрегат виробляє достатньо електрики, аби забезпечити зовнішнє освітлення селища, а саме 125 ліхтарів. Якщо експеримент з сонячною підстанцією виправдає витрати, то вуличне освітлення 14 населених пунктів громади буде переведене на альтернативне освітлення, коли кожен ліхтар матиме свою батарею електроживлення.

Власне комунальне підприємство

Комунальне підприємство «Шахове - 2016» створене два роки тому. За кошти Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було придбано екскаватор-навантажувач, трактор, причеп, сміттєвоз та газель. Наразі комунальне підприємство обслуговує 8 сіл та підписало договір із Золотоколодязькою радою на вивіз сміття, яка згодом, має приєднатися до Шахівської громади.

«Коли ми об’єдналися в громаду стало краще,- каже мешканка села Дорожнє Ольга Писаренко. - Почали прибирати сміття, поставили урни, почали щось ремонтувати, зробили вуличне освітлення, і коли темно - не так страшно ходити. Також планують висадити дерева та посадити парк. Наші села трохи наблизились до цивілізації».

Також комунальним підприємством було здійснено капітальні ремонти водонапірних веж, збудовано водогін. На сьогодні у громаді понад 500 абонентів, що користуються водопроводом. Сміття вивозиться двічі на місяць, щоправда, про сортування поки не йдеться, на сьогодні жителів громади, поки що привчають платити за його вивезення.

Передачі земель з державної власності  в комунальну

У громаді за державні кошти проводиться інвентаризація земель та лісосмуг. Це приблизно 140 - 150 тис. га. Також було виявлено 2 тис. гектарів необлікованих площ.

«На сьогодні, незайнятої землі у нас немає,- зазначає голова Шахівської ОТГ Володимир Кучеріненко. - Є землі промисловості, що відведені глиновидобувним підприємствам, є близько 100 селянських господарств, є 4 великі сільськогосподарські підприємства та землі та ліси, що входять у лісництво».

Створення ЦНАПу

Для відкриття ЦНАПУ на території Шахівської громади переобладнали будівлю амбулаторії. Наразі будівельні роботи, як зовні, так і з середини завершені, залишилося обладнати меблями та технікою. Відкриття планують на квітень цього року.

Реконструкцію даного об’єкту проводили за кошти Мінрегіонбуду витратили понад 3 млн гривень. Поява ЦНАПУ дозволить мешканцям громади отримати близько 50 адміністративних послуг, не виїжджаючи за межі громади.

«Транспортирний зв’язок у нас поганий, і люди, аби отримати ту, чи іншу послугу повинні їздити до сусіднього Добропілля за 30 кілометрів чи до Дружківки за 25 км, або ж чекати на мобільний офіс, який приїздить два рази на місяць, - наголошує керівник відділення надання адміністративних послуг Шахівської сільської ради Оксана Омельченко. - Коли ЦНАП запрацює, то отримання паспортних послуг, реєстрація місця проживання, реєстрація цивільного стану та соціальні послуги стане простіше».

Здорова дитина – щаслива мати

У рамках проекту «Здорова дитина – щаслива мати», який передбачений програмою соціально-економічного розвитку громади, породіллі отримують подарунковий набір для новонародженого. Це літні та зимові комбінезони, постіль, ковдра, іграшки, пляшечка та соска-пустушка. Хлопчикам дарують у блакитних тонах, дівчаткам – у рожевих.

Вартість такого подарунку становить 3500 гривень. На це кошти виділяють з місцевого бюджету. За словами секретаря Шахівської сільської ради Людмили Омельченко, перший подарунковий набір мають вручити вже у квітні цього року, коли народиться новий мешканець громади.

Нова школа – нова освіта

У Шаховому проведено термомодернізацію та капітальний ремонт школи. Вартість ремонтних робіт склала майже 14 млн гривень. На благоустрій території школи місцевою ОТГ було виділено 1 млн 408 тисяч, на закупівлю меблів та обладнання — понад 5 млн гривень. У новій опорній школі навчається 196 учнів з 9 населених пунктів.

Також на території громади було встановлено вісім ігрових та два антивандальних тренажерних, відкрито два молодіжні центри, працює одна амбулаторія та 5 ФАПів. Дороги комунального підпорядкування ремонтуються за кошти громади, минулого року відновили дві, цього року планують шість.

Реформа децентралізації дала можливість мешканцям Шахівської ОТГ самим вирішувати, як їм жити та знаходити ресурси для втілення планів.

Матеріал був створений за співпраці з Донецьким Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev