За законами воєнного стану: майно НКМЗ у Краматорську націоналізують

Верховна рада України ухвалила рішення передати майно Новокраматорського машинобудівного заводу у державну власність.

Фото: gmk.center

Сьогодні Верховна рада України ухвалила постанову щодо відчуження майна ПрАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» у зв’язку з умовами воєнного стану. Автор постанови — народний депутат Володимир Ар'єв.

У пояснювальній записці до проєкту постанови йдеться про загрозу втрати виробничих потужностей НКМЗ у зв’язку з можливим захопленням його російським агресором.

«Устаткування НКМЗ може бути задіяно в кооперації підприємств оборонно-промислового комплексу під час виробництва великокаліберних снарядів, компонентів артилерійських озброєнь (стволів) та новітніх вітчизняних комплексів артилерійського озброєння, зокрема для найскорішого закриття нагальної потреби в артилерійських стволах 122 мм», — йшлося у документі. 

У зв’язку з цим, зазначав нардеп Ар'єв, дуже важливо не допустити захоплення обладнання ворогом та зберегти та використати його на благо України.

Яке саме майно і коли може перейти у державну власність — у документі не уточнюється.

При цьому 27 лютого 2022 року на НКМЗ відбулося екстрене засідання за участю Президента та інших керівників. Керівництвом було прийнято рішення про тимчасове припинення роботи та консервацію підприємства.

«Консервація усіх виробничих потужностей та приміщень, крім металургійних, відбудеться з 28.02.2022 року. Консервація металургійних цехів відбудеться після завершення безперервних металургійних циклів», — йшлося у повідомленні НКМЗ.

НКМЗ — найбільший в Україні машинобудівний комплекс, який розташовано у місті Краматорськ Донецької області. Головними акціонерами підприємства є Галина Савенко та Олена Яковлєва. Це доньки Георгія Скудара, президента НКМЗ.

Завод уже ставав ціллю удару російських окупантів у червні. Тоді при розборі завалів на Новокраматорському машинобудівному заводі знайшли тіла сімох загиблих. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev