В Україні сьогодні відзначають День української писемності та мови

В Україні сьогодні, 9 листопада, відзначають День української писемності та мови.

фото з відкритих джерел

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав указ № 1241/97 "Про День української писемності та мови".

За православним календарем це день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам'ятника Нестору Літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, а також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика.

Також з 2000 року цього дня у прямому ефірі "Українського радіо" транслюють Всеукраїнський  диктант національної єдності, який може написати кожен бажаючий та з'ясувати, наскільки добре знають мову.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Далі – за бажанням – можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з'явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч.

Читати диктант у прямому ефірі почнуть о 12:30.

Девіз цьогорічного радіодиктанту – "Нас багато. Ми різні. Але нас об'єднує спільна мета".

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev