На Донбасі з 2014 року понад 1600 людей стали жертвами вибуху мін, - ООН

У результаті триваючого військового конфлікту на Донбасі, Україна входить до числа країн з найбільшою у світі кількістю жертв мін та інших вибухонебезпечних залишків війни.

Фото: www.radiosvoboda.org

Наявність мін та боєприпасів, що не розірвалися, впливає на життя двох мільйонів людей на сході України, становить загрозу життєво важливим об'єктам цивільної інфраструктури, перешкоджає свободі пересування, перекриває доступ до засобів існування та обмежує можливості для дозвілля дітей. Про це повідомляється в інформаційному бюлетні Кластеру з питань захисту ООН.

Україна входить до числа країн з найбільшою у світі кількістю жертв мін та інших вибухонебезпечних залишків війни. Щомісяця кількість таких жертв перевищує кількість постраждалих у результаті активного конфлікту.

Також підриви на мінах, ВЗВ і боєприпасах, що не розірвалися, були основною причиною жертв серед дітей у 2017 році, склавши близько двох третин від усіх зареєстрованих випадків смерті і травм, через які багато дітей залишилися з інвалідністю на все життя.

Скріншот із інформаційного бюлетня Кластеру з питань захисту ООН Скріншот із інформаційного бюлетня Кластеру з питань захисту ООН

У нещодавній доповіді, опублікованій Женевським міжнародним центром з гуманітарного розмінування, Україна посіла перше місце у світі за кількістю жертв вибухів протитранспортних мін, випередивши Афганістан і Сирію. Ці статистичні дані є безпосереднім результатом триваючого конфлікту на Сході України, де значна площа земель як на підконтрольній, так і на непідконтрольній уряду території наповнена мінами та боєприпасами, що не розірвалися.

З 2014 року було зареєстровано понад 1600 жертв вибуху мін та інших вибухонебезпечних залишків війни. В умовах активного конфлікту на Донбасі міни і далі використовуються. Іноді ВПО змушені повертатися в місця свого колишнього проживання, які є уражені мінами, що призводить до нових жертв.

Серед критичних проблем у протимінній діяльності наводяться стандартизація, управління даними, відповідне законодавство, доступ до непідконтрольної території та допомога потерпілим: В Україні немає державної централізованої бази даних про міни та боєприпаси, що не розірвалися, в якій могла б зберігатися інформація про потерпілих від вибухів мін. В результаті потерпілі не можуть отримати офіційний статус, і не існує механізму для визнання жертв інцидентів, пов'язаних з мінами, і надання людям відповідної допомоги або компенсації.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev